Spodaj športnik, zgoraj SUV - BMW X4 M40i

Spodaj športnik, zgoraj SUV (BMW X4 M40i)

07.12.2016

Skoraj vse tovarne ves čas širijo svojo paleto modelov in različic. Pri BMW imajo skoraj v vsakem razredu zdaj tudi športnega terenca. Tako je X4 športna različica X3. Lepši je, bolj atraktiven na pogled, a manj uporaben od X3. Z manj prostora. In z več veselja ob pogledu nanj. In z vožnjo z njim. Ne morete pa kupiti M različice. No ja, skorajda. Kajti BMW je na trg poslal kompromis. X4 M40i. Torej, ta BMW ni M in je M. Preveril sem, kakšen M se skriva v tem luksuznem manjšem terencu.

Spomin na vroče poletje - Opel astra sportstourer 1,6 CDTi

Spomin na vroče poletje (Opel astra sportstourer 1,6 CDTi)

17.11.2016

Astra je novi golf. Astra je avto, ki je Volkswagnu vsekakor premešal račune z njihovim paradnim konjem. Slovenski trg je tak, da se na njem proda največ avtomobilov tega razreda, zato ne čudi, da je astra, tudi v karavanski različici zelo popularna. Predvsem je v njej ogromno prostora. Mnogo več, kot se vam zdi na prvi pogled. Ob tem je sportstourer, kot se karavan zdaj imenuje, tudi okreten in odličen za športno vožnjo. Lahko ga kupite tudi z močnejšim biturbo motorjem, a tudi teh 136 KM je bilo, ker sem motor rad gnal v višje vrtljaje dovolj za vsa poletna prehitevanja med Postojno in Ilirsko Bistrico. In ni jih bilo malo.

Ravno pravšnji za predsednika vlade? - BMW 730d

Ravno pravšnji za predsednika vlade? (BMW 730d)

22.09.2016

Nov službeni avto za predsednika slovenske vlade je v javnosti dvignil veliko prahu. Gre za podoben avto, kot sem ga preizkušal pred kratkim. Spomnil sem se na to javno debato, zato sem se odločil, da bom novega BMW 730d preizkusil tudi v luči tega, kaj potrebuje za svoje službene prevoze predsednik slovenske vlade. Ali kak drug politik. Gre za to, da je avto statusni simbol. Posebej pri politikih in javnih osebah. In prav zaradi tega, ne zaradi zavisti ali še morda česa drugega, je tudi pri izbiri avtomobilov, v tem primeru potrebno paziti na razmerja, ki ni dobro, če se porušijo. O tem, če je za slovenske politike dostojno, da se vozijo z najboj prestižno limuzino z bavarskim propelerjem, pa presodite sami...

Skrit v množici. Če ni rdeč. - Audi RS7 Sportback

Skrit v množici. Če ni rdeč. (Audi RS7 Sportback)

09.06.2016

Čudovita mešanica udobja in moči. Audi RS7 je dobil pred zdaj že slabima dvema letoma pomlajeno podobo, bistvo pa je ostalo enako. Moč. Veliko moči. Z več kot 500 KM lahko z njim na cestah počnete veliko, a kljub temu to ni avto za dirkališča. Gre bolj za športno različico uglajene limuzine, ki je verjetno ne boste kupili ravno v rdeči barvi. Kljub temu sem bil nad avtom bolj navdušen, kot pa kritičen.

Razkošje brez športnosti - Renault espace dCi 160 initiale paris

Razkošje brez športnosti (Renault espace dCi 160 initiale paris)

18.04.2016

Espace ohranja svoje osnovne značilnosti. Ostaja poseben avto. Na prvi pogled in ob uporabi. Zdaj ni več poseben po svojem konceptu, saj enoprostrcev na trgu mrgoli, bolj nenavaden ostaja s svojo obliko in udobjem. Ob tem ne gre prezreti, da je zdaj to res luksuzen avto. Za mnogo manj denarja, kot ga za podobno udobje zahtevajo Nemci. No ja, nekaj pa mu vseeno še naprej manjka. Športnost. Te tudi v novem espaceu ne boste našli. Ne ob pogledu v kokpit ne med vožnjo po ovinkasti cesti.

Učinkovita dinamika - BMW 435d grand coupe xdrive

Učinkovita dinamika (BMW 435d grand coupe xdrive)

19.02.2016

S tema besedama v angleščini BMW že nekaj časa povezuje svoje avtomobile. Pri nekaterih bolj, pri drugih nekoliko manj uspešno. Ko gre za različico Grand Coupe, torej športno limuzino razreda 3, ki zdaj že nekaj časa nosi oznako štiri (4), so v Münchnu zelo dobro zadeli svoj slogan efficient dynamics. Limuzina ima športni izgled, še bolj športno se z njo vozite, ob tem pa skoraj neverjetno dobro varčujete z gorivom. Tudi, ko imate težko desno nogo.

Žepna raketa - Opel adam S

Žepna raketa (Opel adam S)

11.02.2016

Zadnja leta pri Oplu predstavljajo uspešnico za uspešnico. Najbolj množičen ta Oplov malček seveda ne bo, saj je za to, da bi ustrezal družinam ali ljudem, ki želijo prostor v avtu, res premajhen. Zelo primeren je za mlade, dekleta, ljubielje cestnega adrenalina, skratka za ljudi, ki od avta želijo več od le prevoznega sredstva. Bogata oprema, žive barve, dobri materiali, skratka, tale adam razvaja. Na parkirišču, na cesti, na dirkališču...

SUV za ženske - Audi Q3 2,0 TDi S-line

SUV za ženske (Audi Q3 2,0 TDi S-line)

28.01.2016

Šele dobra štiri leta so minila od tega, ko je Audi v Šanghaju predstavil svojega najmanjšega terenca. No ja, terenca za asfalt in mestne potepe. Terenca za ženske. Pri Q3 gre bolj za občutek, da sedite v visoko nad zemljo, da imate boljši pregled in večji občutek varnosti v avtomobilu. Ta Q3 je primeren za mame z zelo majhnimi otroki, za mlad par brez otrok, ki ima rad udobje ali za začetniški upokojenski par. Ki bo tega audija vozil vsaj deset let. No, le dobra tri leta so minila od predstavitve in ob koncu leta 2014 je Audi predstavil osveženega Q3. Pred tem so jih prodali že več kot 400 tisoč. Kljub visoki ceni in le relativni uporabnosti je postal Q3 Audijev hit.

Cestni avto za dirkalno stezo - Porsche 911 GTS targa 4

Cestni avto za dirkalno stezo (Porsche 911 GTS targa 4)

08.12.2015

Pri tem avtomobilu so združili tri kultna imena in števila. Porsche, 911 in targa. Vsako zase obljublja spektakularno vožnjo. Porsche je simbol športnega avtomobila brez kompromisov, tudi sedanja generacija to potrjuje. 911 so tri številke, ki predstavljajo ogrodje Porschejevega ustvarjanja že skoraj pol stoletja, targa pa je spomin na eno najbolj zahtevnih vzdržljivostnih dirk prejšnjega stoletja. Targa Florio je bila pekel na sicilijskih cestah med leti 1906 in 1973. Največkrat je slavo v peklu požel prav Porsche. Enajstkrat. Targa je, ko gre za prost pogled iz avta proti nebu kompromis, ki pa povsem zbledi, ko izberete targo z oznako GTS. In s štirikolesnim pogonom. Ekskuzivni preizkus za slovensko publiko.

Kozmetika za vrati - Mini cooper SD 5 vrat

Kozmetika za vrati (Mini cooper SD 5 vrat)

19.10.2015

Pri BMW ne popuščajo, ko gre za nove in nove različice njihovega uspešnega nakupa z začetka prejšnjega desetletja. Najprej so, tam leta 2002, predstavili novega minija. Enega samega, s tremi različicami iste 1,6 litrske Chryslerjeve bencinske motorne osnove. Bil je one, cooper in cooper S. Zdaj je minijev na desetine. Že karoserijskih različic je veliko, pa tudi motorji so mnogo bolj sodobni in veliko več jih je. Zadnja novost iz Oxforda je mini s petimi vrati. Bolj uporaben od trivratnega? Komajda. Z dizelskim motorjem. Najmočnejša različica SD je odlična. Če imate radi poskočne avtomobile, prednost dajete dizlu in majhni porabi, potem je to prava izbira. Vrata pa, so bolj stvar okusa in kozmetike, kot kaj drugega.

Z družino na Nordschleife - Audi RS6 avant quattro

Z družino na Nordschleife (Audi RS6 avant quattro)

28.09.2015

Zelo redko dobim na ekskluziven test tako poseben športni avto, kot je audi RS6. Tovarniški avto in rdeč za povrh je imel vso dodatno opremo, seveda štirikolesni pogon in po dveh tednih sem zadovoljno ugotovil, da je to eden najboljših športnikov, kar sem jih kdaj vozil. Presenetila me je njegova mehkoba in mirnost upravljanja, če sem vozil v običajnem mestnem ritmu, še bolj pa me je navdušila njegova brutalnost na ovinkih, prelazih, vzponih, pri pospeševanju, zaviranju in v ekstremnih situacijah. Takrat se je nedolžni družinski karavan prelevil v pravo pošast, ki si želi le eno. Čim več krogov na Nordschleife. Tokrat sem ta preizkus izpustil. Želel sem ga vrniti nepoškodovanega. Morda se za tak poskus ogrejem prihodnjič.

Dizelska eleganca - BMW 640d cabrio

Dizelska eleganca (BMW 640d cabrio)

24.09.2015

V Münchnu velike kupeje in kabriolete izdelujejo predvsem zaradi Američanov. In seveda zaradi programa M. Ko so predstavili različico grand coupe je nekoliko starejši kupe ostal v senci. Še bolj pa kabriolet. Ponavadi v tem razredu preizkusim kakšnega iz serije M, tokrat pa sem se odločil za alternativo. Enako ohišje, a povsem drug koncept. 640d je edini dizelski motor v šestici. Uglajen, zmogljiv, ne preveč požrešen. Vedno se sprašujem, če dizel sodi v tak eleganten in športno dinamičen avto, kot je šestica. In še kabriolet. Po dveh tednih druženja s tem temno modrim elegantnim velikanom med kabrioleti lahko priznam, da me je v vsem prepričal. Verjetno zaradi tega, ker je res dober avto, morda pa malce tudi zaradi tega, ker se staram. Če imate to šestico, ne izstopate s svojim nastopom, pač pa z okusom za prefinjeno, morda malce staromodno eleganco.

Privlačna svežina ali bogata oprema? - Renault twingo in smart forfour

Privlačna svežina ali bogata oprema? (Renault twingo in smart forfour)

21.09.2015

Dve povsem različni blagovni znamki. Dva povsem različna svetova. Nemški iz Stuttgarta in francoski iz Pariza. Premijski razred in ljudski avto. Twingo in smart. Kdo bi si še pred nekaj leti upal napovedati, da bo to nekoč ena in isti avto? Iz iste tovarne. In to iz slovenske tovarne. Iz Revoza. Poskus je uspel. Avtomobila sta tukaj. Twingo in smart forfour. Tako enaka in tako različna. Ko primerjate opremo, ceno in blagovni znamki, verjetno niste v dvomih. Smart je zmagovalec, smart je v prednosti. No, ko se nekaj časa vozite z obema avtomobiloma, pa se razmerje počasi začne spreminjati. Preberite, zakaj.

Vse, kar imajo veliki - BMW 228i cabrio

Vse, kar imajo veliki (BMW 228i cabrio)

02.07.2015

Morda je to zadnji mali kabriolet s pogonom na zadnji kolesi. Nova enica bo imela pogon spredaj. Tudi dvojka, ko pride na vrsto, bo morda šla po tej poti. Upajmo, da to ni zadnji kabriolet s platneno streho. Ne bi imelo smisla, saj streha odlično tesni in je zelo odporna na zvok. Skoraj enako, kot jeklena. Nov štirivaljni turbo motor s kar 245 KM je uglajen, manjka pa mu pestvaljne živahnosti in zvok. Predvsem zvok. Če želite zvok, bo treba seči po 235i. nasploh je nova dvojka v marsičem mnogo boljša od prejšnje enice kupe. Pri vožnji, predvsem po slabih cestah, pri materialih in izdelavi notranjosti, pri multimediji...

Zmanjšano merilo - Audi Q3 2,0 TDi

Zmanjšano merilo (Audi Q3 2,0 TDi)

11.06.2015

Audi dela mnoge lepe avtomobile. Ne vem ali je Q3 že sam po sebi tako ličen avto, morda mu je tokrat pomagala bogata oprema in paket S line, ki me je spominjal na razkošno Audijevo limuzino ali terenca, seveda v nekoliko zmanjšanem merilu. Ta audi ima vse, kar imajo veliki. Ko govorim o opremi, izdelavi, izgledu, motorju... Ni pa bil tako praktičen, kot so veliki. In to je tudi njegova največja slabost. Ter cena. Ta je, spet glede na uporabnost in ob upoštevanju dodatne opreme, previsoka. Čudovit avto, ki pa v Sloveniji ne bo našel prav veliko kupcev.

Manj gokarta, nič več prostora - Mini cooper S

Manj gokarta, nič več prostora (Mini cooper S)

18.05.2015

Ni dvoma, da je novi mini bolj uglajen od prejšnjega. Manj je športen, manj trdo vzmeten, močnejši in bolj moderen motor ima, precej spremenjeno notranjost, mnogo boljši informacijsko zabavni sistem, manj rezek zvok, nič več prostora v prtljažniku in na sedežih ter v potniški kabini. Nudi pa še vedno veliko zabave pri vožnji, čeprav nekoliko manj kot prejšnji, kar je tudi namen tega posebnega malčka iz bavarske avtomobilske družine. Ni nujno, da kupite najmočnejši model cooper S, toda z njim boste lahko počeli vsakršne vragolije na cesti in tudi na dirkalni stezi. Kljub temu, da deluje manj oster in dirkaški, so pri nemški reviji auto, motor und sport izmerili, da je na majhnem krogu Hockenheima novi mini vseeno s časom 1,19.8 šest desetink hitrejši od prejšnjega. Torej se starega vseeno splača zamenjat za novega, kajne?

Odličen izgled, vprašljiva uporabnost - Opel cascada 1.6 T

Odličen izgled, vprašljiva uporabnost (Opel cascada 1.6 T)

30.04.2015

Ko sem cascado prvič videl, verjetno na kakem avtomobilskem salonu, sem bil navdušen. Morda celo bolj, kot nad insignio. No zdaj, ko sem jo preizkusil, me je navdušenje rahlo minilo. Ne zaradi tega, ker mi avto ne bi bil več enako všeč, kot mi je bil leta 2012, ko so ga predstavili, bolj zaradi tega, ker ima zelo omejeno uporabnost. Testna cascada pa je bila z motorjem, ki ga prav tako s tem avtomobilom ne morem svetovati. K sreči so v ponudbi še drugi motorji. Predvsem učinkoviti in varčni dizli. Če zmorete voziti kabrioleta in dizla v enem avtomobilu, seveda.

Kvadratura kroga - Audi S3 cabriolet

Kvadratura kroga (Audi S3 cabriolet)

09.04.2015

Rdeča barva mu neverjetno pristaja. Gre vendarle za majhnega štirisedežnega športnika, s katerim je Audi naredil velik korak naprej. Seveda je oznaka S pomenljiva. Razporeditev teže, nižja oddaljenost avtomobila od tal, trše vzmetenje, večja platišča... To je S3. Ker gre za izpušni sistem s štirimi cevmi na koncu, ga je prijetno tudi slišati. Le 18 sekund potrebuje avtomatika, da platneno streho spusti med prtljažni prostor in zadnjo klop. Zvok je globok, ko pa štirivaljnik s turbino poženete v višje vrtljaje, postane prijetno rezek. Na voljo je 300 KM za okrog 50 tisoč evrov.

Še vedno najboljše razmerje - BMW M3

Še vedno najboljše razmerje (BMW M3)

24.03.2015

V bavarskem športniku je spet vrstni šestvaljnik z dvema turbinama. To daje avtomobilu s 431 KM (317 kW) res prijeten, rezek in dovolj globok športen zvok. Zaman boste v družini M3 zdaj iskali kupeja. To je le še štirivratna limuzina, kupe in kabriolet imata zdaj drugačno oznako, namreč M4. Številka manj pa nikakor ne pomeni manj užitkov, M3 nudi še vedno najboljše razmerje med športnostjo, uporabnostjo in ceno.

Še so lepe limuzine - BMW 435i GrandCoupe

Še so lepe limuzine (BMW 435i GrandCoupe)

22.01.2015

Navdušen sem bil že nad šestico grandcoupe. A pri njej gre za velik avto, ki je tudi drag, z nekaj opreme in dobro motoriziran stane skoraj 100 tisoč evrov. Nedosegljivo. Potrebno je bilo torej počakati še nekaj let. BMW je podobno strategijo uporabil tudi pri svoji najbolj prodajani limuzini - pri trojki. Nadvse uspešno. Ponudili so avto, ki je nadvse lep, ob tem pa še zelo uporaben in praktičen. Ohranja vso bavarsko športnost, eleganco, z najmočnejšo različico 435i pa razvaja tudi vaša čutila. Lahko vozite zelo adrenalinsko, ob tem pa seveda tudi poslušate rezek zvok šestvaljnika, resda s turbino, iz dveh okroglih izpušnih cevi. Če želite oboje, avto zase, svoje užitke in pobege na samotne ovinkaste ceste in avto za družinske potrebe, pa še nimate tretjega otroka, premislite o tem BMW-ju.

Razred S za manjše garaže - Mercedes benz C220 BlueT

Razred S za manjše garaže (Mercedes benz C220 BlueT)

28.10.2014

Jedro Mercedesove ponudbe osebnih avtomobilov je prav razred C. Zato ga kupci najbolj težko čakajo. Tokrat so lahko že na prvi pogled opazili kar nekaj novosti. Predvsem je avto odstopil od načrtovanja Mercedesovih limuzin zadnjih let. Sledi oblikovalskim trendom novega A-ja, tudi CLA in GLA sta sorodno oblikovana. Z novim modelom C lahko opazujete, kako se spreminja Mercedesova oblika, ki bo verjetno kmalu zajela tudi večjo limuzino razreda E. Za Slovence je najbolj zaželjen motor turbodizel iz sredine ponudbe med avtomobili tega razreda in te znamke. Veliko vprašanje pa je, če je to še avto za taksiste in flote? Prej bi rekel, da ga bodo kupovali uspešni mlajši moški. Za svoj osebni in družinski avto.

Odličen za velemesta, za Slovenijo pa... - Renault zoe

Odličen za velemesta, za Slovenijo pa... (Renault zoe)

29.09.2014

No, pa poskusimo: en dan brez bencina. Ja, res je, vespe v Ljubljani nimam več, avto pa še imam. Ne, nisem se peljal z mestnim avtobusom, čeprav bi lahko tudi to enkrat spet preizkusil. Pri Renaultu na Viču sem namreč prevzel testnega clia. No ja, ne ravno clia. Zoe je ime avtomobilu, ki ga v Sloveniji še ne prodajajo, na trg pa bo prišel kmalu. Po Švici, kjer sicer živim, se vozijo že v velikem številu. Čeprav so bolj diskretni od twizzija, ki je neka čisto posebna prevozna niša, je zoe moderno oblikovana različica clia. Torej, ob osmih zjutraj, še v jesenski meglici, me je na parkirišču čakal renault zoe. Preživite torej z menoj delovni dan s povsem električnim avtomobilom.

Pa je tole mali M? - BMW 435i coupe xdrive

Pa je tole mali M? (BMW 435i coupe xdrive)

31.07.2014

Vse je novo, a veliko je vendarle ostalo starega. Nova je številka. Štirica. Čeprav gre v bistvu za trojko kupe. In kaj je še novega? Najbolj bode v oči, da je do pred kratkim BMW ponujal s tem avtomobilom edinega bencinskega šestvaljnika, saj so vsi šibkejši motorji zdaj štirivaljni. Toliko bolj všečna je bila potem poteza Bavarcev, ki so z dodatkom M paket kupce navdušili za novega mini ema. Od navadne trojke je spremenjena medosna razdalja, avto je trše vzemeten, tudi nekaj milimetrov nižji. Ima osemstopenjski avtomatski menjalnik, zmore pa 302 KM. Dovolj?

Spet 2002 - BMW 220d

Spet 2002 (BMW 220d)

24.04.2014

Na prvi pogled bo kdo dejal, da je BMW začel izdelovati kopico novih modelov. No, ni povsem tako. Gre za spremenjeno strategijo ponudbe enic in trojk, saj so nekatere postale dvojke in štirice. Je pa tudi res, da so želeli v Münchnu to spremembo izkorisiti za večjo ločnico med kupeji in limuzinami, kar jim je, če pogledamo novo dvojko, tudi uspelo. In s tem so se spomnili še zelo uspešnega in popularnega, resda rahlo oglatega kupeja 2002, ki je bil pred štirimi desetletji zaščitni znak bavarske športnosti. Preizkusili smo BMW 220d, ki je v zlati sredini motorne ponudbe.

Čisto zares nov - VW golf variant 2,0 TDi

Čisto zares nov (VW golf variant 2,0 TDi)

18.04.2014

Napovedovanje prihodnosti je lahko precej nehvaležna zadeva. Dovolj je le kratek pogled na področje ekonomije, kjer ne manjka zanimivih primerov. Seveda, saj dandanes lepo vidimo, kako se lahko v praksi končajo učene visokoleteče teorije o najboljših pristopih in rešitvah. Zelo podobna pravila veljajo tudi v svetu avtomobilizma...

Malce cenejša pot do užitka - Renault megane coupe dCi 130

Malce cenejša pot do užitka (Renault megane coupe dCi 130)

14.04.2014

Ali veste, kaj francoskim proizvajalcem pogosto zamerijo ljubitelji nemških avtomobilov? Pri odgovoru ne smete upoštevati spremenljivk kot so lega na cesti, vozne lastnosti, zmogljivosti in cena. V tem primeru se vse skupaj hitro zreducira na omejeno število možnosti. In pravi odgovor se glasi?

Alternativa - Škoda rapid spaceback, 1,2 TSI

Alternativa (Škoda rapid spaceback, 1,2 TSI )

09.04.2014

Leto 1886 velja datum, ko se je uradno rodil prvi avtomobil. Takrat je bila to pravzaprav kočija z novim pogonskim sklopom in krmilnim mehanizmom. Zdaj, skorajda 130 let kasneje so avtomobili seveda bistveno drugačni. Toda osnova vseeno še vedno ostaja enaka...

Trendy - Mercedes benz E 300 hybrid

Trendy (Mercedes benz E 300 hybrid)

01.04.2014

Mercedes ostaja s svojim razredom E najbolj zadržan. Tudi novi modeli ne prinesejo oblikovalske svežine, notranjost ostaja podobna predhodnikom, opazne razlike je treba ves čas pozorno iskati. Pri razredu E želijo v Stuttgartu ohranjati zveste kupce, ki avtomobile menjajo, ne želijo pa revolucije. Več pozornosti so torej zdaj namenili pogonom, preizkusili smo hibrid, ki je alternativa dizlu 250 CDi ali 300 CDi, saj s štirivaljnim turbodizlom in elektromotorjem prizvede enako moči, kot šestvaljni turbodizel. Ekonomika se ob predpostavki višje cene hibrida ne izide, vsekakor pa boste s hibridom oznanjali trende. No, tudi to je včasih dovolj.

Škotski pristop - VW golf GTI

Škotski pristop (VW golf GTI)

21.02.2014

Golf se je rodil na škotskem. V deželi whiskeya živijo tudi pregovorno varčni ljudje. Škotska je torej tudi dežela, kjer domačini znajo ceniti žlahtno kapljico. Kaj pa Nemci? Ti so malce drugačni. Ampak, zdi se, da imata oba naroda že nekaj časa skupno stično točko...

Zapelji me (v skušnjavo) - Opel adam 1,4 Twinport Slam

Zapelji me (v skušnjavo) (Opel adam 1,4 Twinport Slam)

14.02.2014

Ali ste za majhno stavo? Predstavljajte si parkirišče. Na njem so parkirani najrazličnejši avtomobili. Od velikih "terenskih zverin", preko razkošnih limuzin, zmogljivih cestnih dirkalnikov in "malčkov" za vožnjo po natrpanih mestnih središčih. Vprašanje pa se glasi... 

Brrrrr, brrrrrrmmmmmm - Renault clio GT

Brrrrr, brrrrrrmmmmmm (Renault clio GT)

06.02.2014

Oblika, zmogljivost, varnost, udobnost, lega na cesti, prostornost, varčnost. To so značilnosti, ki v marsičem določajo priljubljenost in uspeh posameznega avtomobila. Tu pa je še nekaj. Faktor o katerem je nazadnje pred nekaj dnevi veliko govoril tudi gospod Ecclestone, alfa in omega formule 1. Verjetno ste že o uganili, o čem je govora... 

Inflacija? - audi A3 2,0 TDi

Inflacija? (audi A3 2,0 TDi)

30.01.2014

Beseda v naslovu pri mnogih, ki se še spominjajo, kdo je bila Milka Planinc povzroči vsaj malce nelagodja. Pri drugih pa tudi ščepec nastalgije. Prvi bodo tarnali, da je omenjena gospa njihovo usodo krmarila v časih, ko so bili izdelki na policah trgovin praktično iz ure v uro dražji, drugi pa ne bodo pozabili okolja, v katerem je bilo malce lažje "loviti krivine". In kakšno zvezo ima to z audijem A3?

Nič več dve toni težak gokart - BMW X5 30d xdrive

Nič več dve toni težak gokart (BMW X5 30d xdrive)

27.01.2014

Ne morem verjeti, da je minilo skoraj 15 let od predstavitve prvega X5. Takrat je bil to nov avto, nova ideja, nov koncept. Bil je športni odgovor na Mercedesov model ML, Audi je takrat še krepko zaostajal. Danes so modeli SUV uveljavljeni terenci pri skoraj vse svetovnih znamkah, a ko pride na trg novi BMW X5, se avtomobilski svet zdrzne. Tokrat je smer drugačna, BMW X5 ohranja vse odlike športnega terenca, a njegov izgled je umirjen, deluje bolj uglajeno, ohranja vse svoje športne značilnosti, poudarjeno udobje, odličen i-drive, z motorjem 30d pa je to tudi najbolj popularen iz družine X5.

(R)elativno (S)trupen - Renault clio RS 200 EDC

(R)elativno (S)trupen (Renault clio RS 200 EDC)

11.01.2014

Ali ste se kdaj pogovarjali s povprečnim amerškim ljubiteljem motošporta? Ali ste ga vprašali zakaj mu dirke formule 1 niso najbolj pri srcu? Verjetno ste v 90 odstotkih primerov dobili enak odgovor...

Skrivnost formule za idealno postavo - Opel astra OPC 2,0 MT6

Skrivnost formule za idealno postavo (Opel astra OPC 2,0 MT6 )

02.01.2014

Ali se še spomnite, kako je gospod M., junak številnih šal in zbadljivo obarvanih pripovedi sestavljal svoj sanjski avto? Začel je z vrati, ki so bila sicer del yuga, nato dodal motor stoenke, pa udobne sedeže iz sosedove katrce... Svojo ne prav kratko pripoved, ki jo je največkrat poslušal gospod H. pa je zaključil z ne ravno prešernimi besedami. 

Končno pravi GT - BMW 335i GT

Končno pravi GT (BMW 335i GT)

24.12.2013

Višje sedenje, boljši pregled, občutek prostornosti in mogočnosti, to je v nekaj besedah novi BMW serije 3 z oznako GT. Poleg tega smo preizkusili najmočnejšo različico z bencinskim motorjem, model 335i, ki je res poskočen. Pravi športnik to seveda ni, njegova moč pa je uporabna na vsaki cesti, v vsakih razmerah, le voznik mora biti pripravljen na to športnost. No, osnovni namen tega avtomobila pa ni športnost. Gre bolj za uglejeno kupejevsko limuzino, ki nudi veliko udobja, vozniku in potnikom, športnost pa je le tako, za zraven. Da lahko v Münchnu opravičijo oznako avtomobila GT.

3,5 cm - Audi A3 sportback 1,6 TDi

3,5 cm (Audi A3 sportback 1,6 TDi)

12.12.2013

Štirje krogi predstavljajo prednost v tehniki. Dovršenost in eleganco. Pojem avtomobilske perfekcije.... Tako ljubitelji znamke iz Ingolstadta. Kaj pa na to pravijo v drugem taboru? Tam, kjer so do te paradne nemške premijske znamke bolj kritični...

"Gospod, to je tisti pravi razlog!" - Škoda octavia combi 1,6 TDI

"Gospod, to je tisti pravi razlog!" (Škoda octavia combi 1,6 TDI)

06.12.2013

Se še spomnite časov, ko je carinik mrko pogledal in stogo ukazal vozniku v vozilu pred vami, da zapelje iz kolone. Iz avtomobila s češko registracijo so počasi izstopili štirje družinski člani in začeli na priročno mizico zlagati kupe prtljage...

''Vrnil sem se!''  - Peugeot 208 GTi

''Vrnil sem se!'' (Peugeot 208 GTi)

28.11.2013

Res sem dober! Poglejte me! To sem jaz. Izgubljeni sin. Verjetno ste me močno pogrešali!? Zdaj je prišla vaša priložnost. Tu sem. Vaš sem.... 

Najbolj očara izgled - Opel mokka 1,4 cosmo 4x4

Najbolj očara izgled (Opel mokka 1,4 cosmo 4x4)

20.11.2013

Majhni terenci oziroma SUV, kot se jim reče, so novost na trgu. Prihajajo šele zadnja leta, med prve uspešnice iz te serije pa sodi opel mokka. Avto navdušuje s svojim izgledom, nekoliko manj s svojo prostornostjo, predvsem zadaj ter v prtljažnem prostoru. Različni so tudi motorji, bencinski s testa ni najboljša izbira, bolje je poseči po dizlu... Ob tem velja poudariti, da je sedenje spredaj dobro, pogled na vse strani pregleden, kokpit zelo nemško urejen in ima vse na svojem mestu, celo odlagalnih polic in predalov je veliko. Če nimate velike družine, je to lahko primeren avto, ki vas bo navdušil s svojim izgledom. Cena - ni poceni, a vseeno še vedno cenejši od konkurence.

No, kateri avto je to? - Seat leon FR 2,0 TDi

No, kateri avto je to? (Seat leon FR 2,0 TDi)

07.11.2013

Bilo je nekoč. V časih, ko je zabavno oddajo “Wetten, dass” še vodil Thomas Gottschalk. V obdobju, ko je bilo vse skupaj bolj prijazno sleherniku in medijev niso polnili le članki o nižanju življenskega standarda ter vedno novih davkih. Gledalce pa je takrat navdušil širši javnosti povsem neznani možakar, ki se je soočil z nenavadno nalogo...

Športnik iz umetniške galerije - BMW M6 grand coupe

Športnik iz umetniške galerije (BMW M6 grand coupe)

25.10.2013

To je BMW za vse, ki ljubite eleganco, dizajn in zmogljivosti. To je verjetno edini BMW, ki odlično uteleša vse te značilnosti, ob tem pa nudi več avtomobilov v enem. Udobje je kos razredu petzvezdičnega hotela, okretnost je za petmetrsko limuzino neverjetna, moč in zvok motorja pa sta srce tega mogočnega lepotca. To ni avto za vsakogar, tudi ali predvsem zaradi cene, a tisti, ki se zanj odločijo, sodijo med ljudi, ki jih zanimajo avtomobilski unikati. Ob vsej svoji športnosti je ta M6 zelo udoben. Namenjen je štirim potnikom in lahko prevaža veliko prtljage. Čeprav tudi na dirkališču lahko premaga marsikateri rekord, pa je pravzaprav namenjen cesti. Na vsakršni cesti se bo odličnoi znašel.

Lithobates sylvaticus? - Nissan juke 1,5 dCi, N-tec

Lithobates sylvaticus? (Nissan juke 1,5 dCi, N-tec)

17.10.2013

Avtomobili in živali. Ljubezen, ki je stara skorajda toliko kot avtomobilizem. Dovolj je že bežen pogled na značke na motornih pokrovih. Tam lahko človek najde zelo pisan živalski svet. Od kač pa vse do rohnečih bikov...

Prepričanje, ne ekonomika - BMW active hybrid 3

Prepričanje, ne ekonomika (BMW active hybrid 3)

11.10.2013

Pri BMW že nekaj časa na trg pošiljajo hibride. To počno tudi vsi drugi. Pri BMW so zdaj začeli tudi s povsem električnimi avtomobili, a razlika med enimi in drugimi ne bi mogla biti bolj očitna. Sprva so se mi hibridi na takšen način, kot se jih je lotil BMW, zdeli brez smisla, a zdaj, ko sem preizkusil že tretjega, počasi spreminjam svoje mnenje. Nova trojka je posrečena mešanica zmogljivosti in varčevanja z gorivom, a še vedno v Münchnu dajejo prednost prvemu. Tudi cena hibridov je še vedno zasoljena, kar pomeni, da tega avta ne boste kupili zaradi ekonomike, pač pa prej zaradi prepričanja.

Nekaj novega ali zgolj le drugačna embalaža? - Renault captur dCi 90

Nekaj novega ali zgolj le drugačna embalaža? (Renault captur dCi 90)

03.10.2013

Ljubitelji francoskih avtomobilov so največkrat navdušeni nad hitrostjo s katero tovarne na trg vnašajo novosti in spremembe. Tisti, ki stavijo na konzervativnejši germanski pristop pa ponavadi ob pogledu na izdelke iz Francije oziroma v tem primeru tovarne Renault tarnajo nad hitrostjo, s katero se tovrstni avti “starajo”. Seveda, saj je vsak novinec načeloma zelo opazno različen od predhodnika. Captur je novinec v ponudbi koncerna, ki ima sedež v Boulogne-Billancourtu. Ali je res povsem nov?

Nič več škatlast, toda še vedno dober - Volvo V40 cross country D4 summum

Nič več škatlast, toda še vedno dober (Volvo V40 cross country D4 summum)

26.09.2013

Nek uspešen, toda svojeglav strokovnjak za marketing je pošteno razkuril lastnika prodajnega salona, kjer je novega volva predstavil z besedami: "Res je podoben škatli, toda to je vseeno dober avto!" Pri vsem skupaj je šlo le za zaplet za potrebe nekega filma, toda ta zgodba pravzaprav lepo opisuje značaj ter tudi "dušo" najmanjšega in najnovejšega volva namenjenega za vožnjo čez drn in strn.

Dokazati moram, da sem še vedno... - Citroen DS3 cabrio VTi 120

Dokazati moram, da sem še vedno... (Citroen DS3 cabrio VTi 120)

19.09.2013

Ali se morda spomnite reklamnih kampanj v katerih je nastopal sloviti Michael Jordan? Še posebej tiste, kjer ni bilo veliko udarnih posnetkov in filmsko dodelanih rezov med posameznimi kadri. Ne. Šlo je za izsek iz košarkarske statistike, kateri je avtor reklame dodal le dva stavka: "Vsi si želijo postati Michael Jordan. Jaz pa moram dokazati, da sem še vedno Michael Jordan..."

Pot domov - Renault megane RS RB8

Pot domov (Renault megane RS RB8)

13.09.2013

Ali morda poznate gospoda Strelo? Gre za glavnega junaka ene izmed modernih risank. Pravzaprav celovečernega filma, v katerem glavno vlogo igrajo avtomobili. Slednji so, kot se za takšne filme spodobi, “živi” junaki s svojo osebnostjo. In kakšno zvezo ima vse skupaj z enim izmed najbolj zmogljivih izdelkov tovarne Renault? 

Dinamičnost pred uporabnostjo - Mercedes benz CLA 200 AMG

Dinamičnost pred uporabnostjo (Mercedes benz CLA 200 AMG)

09.09.2013

Kam bi ga uvrstili? Med limuzine ali kupeje? Je to nekoliko manjši mercedes benz razreda C ali je morda le nekoliko podaljšan mercedes benz razreda A? Po preizkusu lahko rečemo, da ni ne eno ne drugo. Je zelo samosvoj avto, z veliko, predvsem oblikovnimi prednostmi, tudi vozna dinamika ter živahnost sta odlični, manj pa nas je navdušila uporabnost in prostornost, predvsem zadnje klopi. To je mercedes, ki nagovarja nove kupce, ki do zdaj niso razmišljali o trikraki zvezdi, v Sloveniji pa bo verjetno vseeno naletel na nekoliko manj kupcev, kot v Nemčiji, saj tu ljudje za ta denar želijo ponavadi že dovolj prostoren družinski avto. Kar pa CLA seveda ni. V Stuttgartu za to pripravljajo novega mercedes benza razreda C. Za nekaj več denarja, seveda.

Za vsakogar in nikogar - Range rover TDV6 3,0 vogue

Za vsakogar in nikogar (Range rover TDV6 3,0 vogue)

29.08.2013

Preporod je Range Rover doživel, ko so ga pred dobrim desetletjem v roke dobili Bavarci, in tudi, ko so ga prodali, ta ideja še vedno živi. Novi range rover je še vedno le naslednik tega koncepta, ki je v Münchnu nastal z željo po tem, da izdelajo rolls roycea za brezpotja. Novi range rover je pravi rolls royce med terenci, ob tem, da je tudi odlično prevozno sredstvo za velemesta. V njem se lahko za nepridipravi podi James Bond, z njim lahko na otvoritev muzeja pride britanska kraljica Elizabeta II, v njem lahko po močvirjih Avstralije krokodile lovi Dundee, z njim lahko mati treh otrok vozi naraščaj v vrtec in šolo, gre k frizerju ali po nakupih. In prav vsi bodo v range roverju izgledali resno. Okolica jih bo sprejemala spoštljivo in zadržano. To pa ima tudi svojo ceno. Kar visoko.

Cilj je pot - BMW Z4 35is

Cilj je pot (BMW Z4 35is)

20.08.2013

Novi Z4 na pogled sploh ni nov. Je skoraj enak modelu, ki je na trgu od leta 2009, novi pa so predvsem motorji. Zdaj je več manjših motorjev, prav vsi pa so opremljeni s turbinami. Preizkusili smo najmočnejšega šetvaljnega Z4, ki je dobil tudi nove barve, oblazinjenje, prevsem pa je zadržal svojo športno podobo, rezek zvok motorja, odlično lego na cesti, žal pa so ostale tudi nekatere pomanjkljivosti, ki so povezane predvsem s prtljažnim prostorom in s tem povezanim preštevilnim odpiranjem in zapiranjem strehe. Še vedno pa je to poseben avto za redke lastnike, ki nimajo družine ali pa si lahko Z4 privoščijo kot dodatek v svojem voznem parku. 

Francoski ponos - Peugeot 508 hybrid4 in peugeot 508 GT

Francoski ponos (Peugeot 508 hybrid4 in peugeot 508 GT)

01.08.2013

“La Grande Nation” - je oznaka, s katero svojo sosedo, Francijo včasih označijo predvsem Nemci. Kljub temu, da bi prevod tega izraza prikazal veličino, se v ozadju skriva tudi malce sarkazma. Seveda, saj gre za državi, z zelo bogato in pogosto “prijateljsko zgodovino”. Tudi na avtomobilskem področju, o katerem bo tokrat malce več govora. Pa ne bomo govorili le o avtomobilih...

Malo je mini, mnogo je maksi - Mini countryman john cooper works

Malo je mini, mnogo je maksi (Mini countryman john cooper works)

25.07.2013

Malo je mini, mnogo je maxi. Toda beseda ni o oblekah, ne o laseh.....temveč. Ne. Ne ustrašite se! Ne bomo pisali o zlatih časih slovenske popevke, čeprav bi se nam renesansa na tem področju kar prilegla. Kljub temu, da na najhitrejšem portalu v Sloveniji včasih zajadramo v manj “bencinsko obarvane vode” seveda ostajamo na asfaltu. No, vsaj do določene mere..

V večnem lovu... - Opel astra 1,7 CDti cosmo

V večnem lovu... (Opel astra 1,7 CDti cosmo)

18.07.2013

Sherlock Holmes in dr. Moriarty. Tina Maze in Lindsey Vonn. Real Madrid in Barcelona. Batman in Joker... in še bi lahko naštevali. Zdaj je že malce jasno o čem bo tukaj govora. O večnem rivalstvu. O rivalstvu, v katerega je vpletena tudi tovarna Opel...

Spet je hrošč, a (še) brez značke - VW beetle cabrio 2,0 TDi

Spet je hrošč, a (še) brez značke (VW beetle cabrio 2,0 TDi)

11.07.2013

Beetle se ob oživitvi nekako ni znašel. Bil je preveč retro, preveč ženski, preveč plastičen... Preprosto zgrešen. Dolgo smo pri Volkswagnu čakali na prenovo, a čakanje se je izplačalo. Navdušeni smo bili nad novim beetlom oziroma hroščem, kot se ga zdaj spet sme imenovati, saj so mu celo Nemci na nekatere različice, zdaj so jih opremili glede na desetletje prejšnjega stoletja ('50 ali '60 ali '70...), spet prilepili oznako käfer. Kabriolet ni prav nič manj zanimiv, ohranja pa nekatere svoje slabosti, ki se pri hrošču, že iz nekdanjih časov, vlečejo v sodobnost. Prostora je tudi v tem hrošču malo, veter pa prav tako kar zajetno žvižga okrog ušes. Saj ste hoteli kabrioleta, mar ne?

Dodatki, ki učinkujejo - Renault scenic 1,2 TCe xmod bose

Dodatki, ki učinkujejo (Renault scenic 1,2 TCe xmod bose)

04.07.2013

Včasih navdušijo in presenetijo tudi avtomobili, ki ne sodijo v kategorijo razkošnih Nemcev. Ta scenic je uporaben in dobro izgleda. Z dodatki so ga olepšali in poskrbeli, da je na cesti zelo opazen. Všečno opazen. Ob tem ima velik prtljažni prostor, udobno sedenje, dovolj zmogljiv motor za vsakršne vragolije, edini zameri ostajata plastična in brez domišljije izdelana in načrtovana notranjost okrog voznika, pa tudi poraba je bila na testu za takšen motor relativno visoka. V tem primeru je verjetno pametneje poiskati različico z dizelskim motorjem.

A je to..... škoda? - Škoda octavia 1,2 TSi

A je to..... škoda? (Škoda octavia 1,2 TSi)

27.06.2013

Ali sodite v malce bolj "izkušeno" generacijo? Ne. V mislih nimamo pripadnikov tiste, ki se še spomni časov, ko so avtomobili nadomestili kočije, temveč naj bi šlo za letnike, ki so se na morju vsaj malce norčevali iz čeških turistov. Mlajše namreč praktično nimajo nobenega razloga več za kaj takšnega...

Narekuje trende - Mini paceman cooper S D

Narekuje trende (Mini paceman cooper S D)

20.06.2013

Mini je naredil še en avto. Potem, ko sem se spraševal, komu in čemu sta namenjena lanski mini coupe in roadster, je tukaj odgovor bolj jasen. Novi paceman nagovarja kupce, ki imajo radi minije, a jim je navaden mini premajhen in preženski. Tistim, ki nočejo velikega in oglatega countrymana, saj se imajo za meščane, ki potrebujejo urban prevoz. Novi paceman je odlično odgovoril na tu opisane in še mnoge druge zamere, ki jih imajo nekateri kupci, ki v dosedanji paleti niso našli avtomobila zase. Tudi pri meni je bilo do zdaj tako. Po osnovnem miniju v nobenem modelu nisem videl primernega avtomobila in alternative, ki bi me navdušila. Paceman je to spremenil.

Brez blišča in čustev - Toyota auris 1,6 sport

Brez blišča in čustev (Toyota auris 1,6 sport)

13.06.2013

Pravzaprav je ta model avtomobila star več kot štirideset let. Na trgu je od leta 1966, ko so predstavili toyoto corollo. S tem je auris, njen naslednik, starejši od golfa. Pa je tudi uspešnejši, boljši? Nikakor. VW je v zadnjih letih s svojimi produkti ves čas napredoval, v vseh pogledih, Toyota pa je mnogo bolj nihala, iskala svoje poti. Naprednost s hibridnimi pogoni še ni dovolj za to, da bodo Japonci naredili tudi všečne avtomobile. Toyota auris 1,6 je tudi z opremo sport povprečen avto. Dobro je izdelan, solidno ga je moč voziti, a o kakem navdušenju nad njegovim izgledom ne zunaj ne notri ni govora. Toda Japonci že vedo, kaj počnejo, kajne?

Blizu popolnosti - BMW 135i M

Blizu popolnosti (BMW 135i M)

06.06.2013

V kolikor pustimo ob strani klasično definicijo, ki športnost posameznega avta definira s pomočjo razmerja med maso in zmogljivostmi (mimogrede, v tem primeru količnik znaša 6,1) hitre avtomobile v glavnem lahko razdelimo v dve kategoriji.

Unikat za zbiratelje - Mini john cooper works GP

Unikat za zbiratelje (Mini john cooper works GP)

30.05.2013

Mnogi me sprašujejo, ali minijev in njegovih različic ni zdaj že preveč. Preglednost postaja že težka, saj so se miniju pridružili razne karoserijske oblike. Zadnji med njimi je kupe, ki izvira iz countrymana, imenuje pa se paceman. A ta ni del današnje zgodbe, paceman pride na vrsto v kratkem. Tokrat govorimo o še enem posebnem modelu minija, ki je v osnovi enak začetniku nove generacije, torej miniju cooperju. Vseeno pa je to zelo poseben, unikaten avto, ki jih bodo naredili vsega dva tisoč, enega smo preizkusili mi, morda pa bodo še kakšnega prodali tudi v Sloveniji. Če vas mika zbirateljstvo in dirjanje po ovinkih s trdim gokartom, potem pohitite. Na pogled visoka cena mu bo v treh desetletjih z gotovostjo še zrasla.

Prevozna sredstva in avtomobili! - Mercedes benz E220 CDi

Prevozna sredstva in avtomobili! (Mercedes benz E220 CDi)

23.05.2013

Kaj sploh lahko avtomobilske tovarne še ponudijo novega? Mercedes benz E 220 CDi je že avto takšnega razreda, kjer je varnost odlična, udobje prav tako, motorizacija in menjalnik zadovoljujeta vse potrebe, sedenje je razkošno, utrujenosti ni čutiti niti po 500 km vožnje, pripomočki, ki jih danes ponuja premijski razred, od navigacije, multimedije, dodatne varnosti s pomočjo kamer in senzorjev, so naravnost brezhibni, skratka, vse težje postaja soditi takšne avtomobile. Zaradi tega postaja izbira zanje vse bolj subjektivna in odraz osebnostnih in značajskih potez posameznika in njihovega odnosa do prevoznega sredstva. No, če boste prebrali do konca, boste ugotovili, da ta mercedes sploh ni prevozno sredstvo.

Ali je to mogoče? - Peugeot 301 1.6 HDi

Ali je to mogoče? (Peugeot 301 1.6 HDi)

16.05.2013

Ali je to mogoče, se je glasil legendarni vzklik športnega komentatorja s prostorov nekdanje skupne države, ki je z leti ponarodel. Njegov avtor, Mladen Delić je z njim vedno opisal neverjetne, izjemne dogodke na športnih prizoriščih... 

Pomladna svežina - VW golf 1,6 TDi DSG highline

Pomladna svežina (VW golf 1,6 TDi DSG highline)

09.05.2013

Golf je ljudski avto v vseh pomenih. VW je po hrošču naredil avto, ki že desetletja podira vse prodajne rekorde in nič drugače ni v Sloveniji. Sedmi golf je samo nadaljevanje uspešne zgodbe, na njem ni nič revolucionarnega, nič posebnega, a vse je izdelano sodobno, natančno, z veliko mero občutka za vsak detalj. Golf je skorajda popoln avtomobil, težko pa rečete, da sodi med avtomobile, ki bodo vzbudili vaša čustva. Je hladna in preračunana nemška popolnost, ki za svojo ceno nudi največ avtmobila. To je recept, ki ga ponujajo v Wolfsburgu. Če vam je to premalo ali v avtomobilu iščete tudi izpolnjevanje svojih čustvenih želja, boste golfa preskočili. Če potrebujete le ocličen avto, vas bo ta golf vsekakor zanimal.

Tisti z nahrbtnikom  - Audi A3 sportback 1,6 TDi

Tisti z nahrbtnikom (Audi A3 sportback 1,6 TDi)

25.04.2013

Super avto, ampak samo tole pa ni v redu. Vse skupaj mi je res všeč, vendar tista malenkost kvari splošen vtis. Majhne pripombe, ki se morda včasih komu v posamezni tovarni zdijo smešne, vendar lahko bistveno vplivajo na uspešnost posameznega modela...

Kot nekdaj octavia - Škoda rapid 1,2 TSI

Kot nekdaj octavia (Škoda rapid 1,2 TSI)

18.04.2013

Ali veste, kaj je prva stvar, ki se je mora naučiti vsak vsaj približno obetaven prodajalec avtomobilov? Odgovor je preprost. Stranko je treba na vsak način pripeljati v prodajni salon. Potem je pravzaprav že na "pol pečena". Tovrstno taktiko očitno pri Škodi dodobra obvladajo. 

Poceni ni nujno slabo - Dacia sandero laureate 1.5 dCi

Poceni ni nujno slabo (Dacia sandero laureate 1.5 dCi)

11.04.2013

Recept, ki ga uporablja Dacia je pravzaprav zelo preprost in v teh časih tudi precej logičen. Ponuditi kar največ avtomobila za kar najmanj denarja. Tudi sandero na kupce preži s podobnimi aduti.

Kot sveže žemljice - VW golf 2,0 Tdi DSG

Kot sveže žemljice (VW golf 2,0 Tdi DSG)

04.04.2013

Prosim, ne razumite nas narobe. V teh krutih časih je le malo tistih, ki bi avte kupovali tako, kot v trgovini sveže žemljice. Ampak, če na vse skupaj pogledamo skozi termin, ki se mu reče umetniška svoboda, je novi golf gotovo najbližje temu.

Ko vreme res ni pomembno - Audi A4 3,0 TDi quattro

Ko vreme res ni pomembno (Audi A4 3,0 TDi quattro)

28.03.2013

Mnogi kupci audijev A4 sploh ne veste, da obstaja tudi takšen. Z več kot 240 KM, s štirikolesnim pogonom, na pogled pa enak običajnemu Tdi-ju, ki zmore vsega 120 KM. To je vrhunski avto, ki ne izstopa. Vrhunske so njegove zmogljivosti, vrhunska je oprema, odličen je menjalnik, navdušuje z voznimi lastnostmi, nikjer vas ne razočara, še manj pusti na cedilu, ne motita ga ne sneg ne dež, skratka nobeno vreme. Z njim se boste, ob seveda dobrih zimskih gumah prebili iz vsakršne zagate. Za lastnike takšnih audijev so vremenske napovedi brezpredmetne. Kajti tale audi je narejen res za vse pasti, ob tem pa v njem sploh niste izpostavljeni. Odlično službeno vozilo za sedanje čase.

Prostor, a tudi dizajn - Seat alhambra 2,0 TDi ecomotive

Prostor, a tudi dizajn (Seat alhambra 2,0 TDi ecomotive)

21.03.2013

Nova seat alhambra ima odgovore na mnoga vprašanja, ki si jih zastavljajo mlade družine in ljudje, ki želijo v avtomobilu veliko prostora in praktičen dostop vanj. Kljub temu je dizajnerjem uspelo tokrat zdržužiti ves ta prostor v avto, ki je od načrtovan tako, da ne daje vtisa velikega okornega kombija, v notranjosti pa nudi vse, kar pričakujete od takšnega kombija. Motor je najbolj primeren prav dizelski, ki smo ga preizkušali, saj je dovolj zmogljiv, varčen in prožen, da vas ne bo razočaral. Prostor je ključni element tega avtomobila, a tudi pri drugih značilnostih nas alhambra ni razočarala. Vsekakor pa to ni avto za nastopače ali takšne ljudi, ki avtomobile kupujejo zaradi užitka ali veselja v vožnji.

Stvar okusa. In denarja! - Opel ampera

Stvar okusa. In denarja! (Opel ampera)

14.03.2013

Vizije postanejo občasno tudi resničnost. Pri Oplu so uresničili svojo vizijo električnega avtomobila, saj je ampera avto, ki sta pravzaprav dva avtomobila. Zasnovana je tako, da se lahko po mestu ves čas vozite le na elektriko, za daljše poti pa je v amperi tudi 1,4 litrski bencinski motor. Elektrika je za 80 kilometrov, kombinirana z bencinom podaljša doseg na skoraj 500 kilometrov. Avto je prostoren, tih, moderen, skratka konkurent vsem ostalim avtomobilom na trgu. Nova tehnologija ni poceni, kar je ovira, da bi bilo amper več na naših cestah. Težava je lahko tudi polnjenje baterij, če recimo nimate garaže, in ampera bo tako še nekaj časa na naših cestah bolj osamljena lastovka zgodnje pomladi.

Korak v drugo smer - Citroen C4 Aircross

Korak v drugo smer (Citroen C4 Aircross)

07.03.2013

Udobni, malce zibajoči in namenjeni najširšim množicam. Za nameček pogosto tudi inovativni. Takšni naj bi bili citroeni. Vsaj, če bi človek vprašal malce "izkušenejšega" (da ne bomo zapisali starejšega) ljubitelja avtomobilov.

Dober avto - Opel insignia sports tourer 2.0 CDTi biturbo

Dober avto (Opel insignia sports tourer 2.0 CDTi biturbo)

28.02.2013

Opel insignia je bila pravi hit. Še lepša, še bolj uporabna, še bolj atraktivna je postala različica z imenom sports tourer, ki je pravzaprav lepše ime za karavana. Na test smo vzeli najmočnejšo različico z dizelskim motorjem, ki zadovoljuje tudi željo po športni vožnji, ob tem pa nudi veliko prostora, je zelo moderno načrtovana, ima dobre vozne lastnosti in nemško natančno izdelane detalje, žlahtne materiale, skratka skorajda je postala ta insignia avto prestižnega razreda. Če vas ne moti Oplova značka. No ja, naj povem, da so bili pred pol stoletja opli admiral, kapitän in diplomat za vzor vsakemu mercedesu, da o audijih in beemvejih sploh ne govorim.

Jaz Vettel - Renault megane RS red bull edition

Jaz Vettel (Renault megane RS red bull edition)

21.02.2013

Ste se želeli kdaj peljati s formulo 1? Pogosto razmišljate, da bi vozili avto, kakršnega imajo v svojih garažah svetovni prvaki v elitni karavani? Ali vaš bančni račun ni niti približno tak, kot tisti, s kakršnim se lahko pohvalijo povprečni slovenski tajkuni? Če ste na eno ali več zgornjih vprašanj odgovorili z “da”, vas vabimo, da berete naprej...

 
Največ - Dacia lodgy

Največ (Dacia lodgy )

14.02.2013

Obstaja razmerje med močjo in težo. Če se nagiba močno v korist moči, potem je govora o ekstremno športnem avtomobilu. Potem so tu še poraba, cena, prostornost... Skratka veliko je kategorij na podlagi katerih uvrščamo avtomobile na posamezne lestvice. Dacia svojega loggya suvereno predstavlja z besedico največ.

Kapo dol! - Audi A3 2,0 TDi

Kapo dol! (Audi A3 2,0 TDi)

31.01.2013

Dolgo so ljubitelji Audija čakali na novega A3. Presenetil me je, saj do zdaj audi A3 ni prinašal velikih novosti. Bil je avto, ki so ga ves čas le pomlajevali. Čeprav je na prvi pogled tudi novi A3 le pomlajen, pa gre za povsem nov avto. Tako zunaj kot tudi znotraj. Športen, a vendarle eleganten, agresiven, a uglajen, v notranjosti pa razkošno opremljen, z dobrimi sedeži, številnimi dodatki in povsem prenovljeno sredinsko konzolo je to avto, ki bo navdušil več mladih kot starejših... Pa bo v Sloveniji mlajša generacija tudi pri prodaji lahko uspešno zamenjala starejše kupce predvsem petvratnega A3. Za zdaj so nam ponudili le trivratnega.

Z vlakom  - opel zafira tourer 2,0 CDTi Flex

Z vlakom (opel zafira tourer 2,0 CDTi Flex)

24.01.2013

Nikoli v zgodovini javni promet ni bil tako v ospredju kot ravno v tem trenutku. Trendi, vsaj v velikih mestih so jasni. Avtomobili se morajo tam umakniti večjim prevoznim sredstvom. Na svoj način tudi nova generacije zafire sledi tej usmeritvi. Pravzaprav na zelo zanimiv način. 

Številka štiri - Renault clio dCi

Številka štiri (Renault clio dCi)

17.01.2013

Zgodba, ki se je začela leta 1990 se nadaljuje v svoji četrti reinkarnaciji. Clio ima marsikaj skupnega s Slovenijo, saj se je rodil v nekako podobnem času kot država, kjer gre v zadnjem času marsikaj narobe.

Racionalno, a ne nemško - Mazda CX-5 2,2 TDI AWD

Racionalno, a ne nemško (Mazda CX-5 2,2 TDI AWD)

10.01.2013

Redko se spomnim na Mazdo, ko razmišljam o terencih ali športnih terencih SUV. Morda zaradi tega, ker Mazda v Sloveniji ne prodaja vse palete teh modelov, ki so v ZDA zelo razširjeni, pač pa se omejuje na CX-5, najmanjšega iz te družine. Z novo tehnologijo Skyactiv so motorji še bolj varčni, Japonci pa so veliko naredili pri izgledu zunanjosti, ki je prilagojena evropskemu okusu, še vedno pa za njim nekoliko zaostaja pri notranjosti. Tudi cena je seveda nižja od nemške konkurence, kar daje mazdi CX-5 še dodatno prednost. 

Ne le navzgor  - Vw up 1,0

Ne le navzgor (Vw up 1,0)

03.01.2013

Ali veste, da obstaja določen krog ljudi, ki nikakor ne marajo avtomobilov s tremi vrati? Če le zaslutijo, da jim nekdo ponuja nekaj podobnega se zatečejo k svojemu obrambnemu mehanizmu. Slednji je preprost. Kdor kupuje izdelek na štirih kolesih namreč potrebuje dober dostop na zadnje sedeže! Pa ne le to...

Kdo že vozi enoprostorce? - Seat altea 1,6 Tdi

Kdo že vozi enoprostorce? (Seat altea 1,6 Tdi)

27.12.2012

Enoprostorci so vse od svojega rojstva ena izmed najbolj priljubljenih avtomobilskih niš. Kljub izjemni praktičnosti in uporabnosti pa ni malo tistih, ki nad tovrstnimi izdelki vihajo nos.

Siva pot, vodi me... - Chevrolet camaro SS convertible

Siva pot, vodi me... (Chevrolet camaro SS convertible)

20.12.2012

Amerika ni Evropa. To je moč opaziti na vsakem koraku, to potrjuje tudi oblikovanje in izdelava njihovih športnih avtomobilov. Chevrolet camaro SS convertible je popolnoma ameriški avto, in v Teksasu je bilo primerno okolje, da sem ga preizkusil ter imel o njem boljše mnenje, kot bi ga imel, če bi ga dobil na test nekje v Sloveniji, Švici ali Nemčiji. Izredno lepo je oblikovan, ima mnogo modernih, a vseeno nostalgičnih rešitev, odličen zvok iz osemvaljnika, ki jih po Evropi skorajda ne izdelujejo več, in sodi v kategorijo avtomobilov, za katere bi Jay Leno rekel, da so narejeni za ljubitelje. In zaželel avtomobilski industriji čim hitrejši prehod na alternativne vire energije, saj bo tako na zemlji ostalo več bencina za prave ljubitelje. Točno takšnih avtomobilov, kot je chevrolet camaro SS convertible!

Imam športnega audija - Audi A4 S line avant

Imam športnega audija (Audi A4 S line avant)

13.12.2012

Kupovanje avta je včasih začaran krog. Ko si človek reče, za nakup bom odštel natanko toliko evrov, se v enačbo ponavadi vmeša izkušen prodajalec, ki začne naštevati dodatke: “Ja, če na kupček pristavite še 200 evrov, bo ta avto povsem drugačen...”

Nič več le ženski avtomobil? - Nissan micra, 1,2

Nič več le ženski avtomobil? (Nissan micra, 1,2 )

06.12.2012

Iskanje prave tržne niše je zelo delikatna zadeva. Kdor meri na široke množice si lahko v skladu z ekonomskimi teorijami obeta višje donose. Toda zdrava logika pravi, da nikoli ne moreš ugajati vsem. Tudi v avtomobilski industriji...

Glasba ali nekaj več? - Renault clio RS Akrapovič edition

Glasba ali nekaj več? (Renault clio RS Akrapovič edition)

29.11.2012

Le malo je Slovencev, ki lahko le z omembo svojega imena poskrbijo za vznemirjenje v naključno zbrani družbi. Še manj pa je takšnih, ki so takšno reakcijo sposobni sprožiti pravzaprav na katerikoli celini...

Športnik s prednostmi limuzine - BMW 640d grand coupe

Športnik s prednostmi limuzine (BMW 640d grand coupe)

22.11.2012

Dolgo so čakali. Pri BMW na to, da so končno trgu ponudili avto za vse, ki nočejo petic ali sedmic, športniki pa so jim premajhni, prenizki, s premalo vrati ali sedeži. Grand coupe je zame ta trenutek najlepši BMW, ker skladno združuje vse, kar človek od avtomobila BMW pričakuje. Bavarcem je uspelo dobro najti kompromis med športnostjo, eleganco in luksuzom, in čeprav nisem uporabnik limuzin, bi ta avto lahko imel zlahka. Dajal mi bi dovolj občutka športnosti, ob tem pa bi mi nudil veliko prostora; tako spredaj kot tudi zadaj in v prtljažniku. Za popolnost svoje palete v zgornjem razredu je BMW izdelal popoln avto.

Širši, daljši, nižji - VW CC 2.0 TDI DPF 4motion

Širši, daljši, nižji (VW CC 2.0 TDI DPF 4motion)

15.11.2012

In elegantnejši od klasične različice passata. Toda po novem se elegantna limuzina podaja na lastno pot. Povezava z bolj običajnimi cestnimi sorodniki, tudi v imenu, je namreč stvar preteklosti. Ko vidite CC-ja lahko namreč mirno pozabite na povezavo z besedo passat.

Tole je družinski človek - Renault grand scenic 2,0 dCi

Tole je družinski človek (Renault grand scenic 2,0 dCi)

09.11.2012

Pred leti je bila zelo priljubljena igra "asociacije" - del slovite hrvaške Kviskoteke. Če bi kateri izmed tekmovalcev, v zvezi z značajem voznika grand scenica odgovoril z besedami iz naslova, bi bil nedvomno na dobri poti do zmage.

Če res nočete dizla - BMW active hybrid 5

Če res nočete dizla (BMW active hybrid 5)

31.10.2012

Zadnja leta so hibridni avtomobili postali hit. Nekateri proizvajalci se odločajo za povsem električne avtomobile, drugi spet prisegajo na hibride. Pri BMW so začeli s hibridi od zgoraj navzdol, torej so bili najprej na voljo v največjih avtomobilih, zdaj pa hibridno tehnologijo selijo tudi v manjše avtomobile. Tvegan korak, ki za zdaj ni prepričal prav veliko kupcev, a Bavarcem gre očitno bolj za dajanje akcenta, kot pa za prodajni preboj s temi avtomobili. Tudi pri BMW active hybrid 5 ni nič drugače. Resnih razlogov za to, da bi se odločili za ta avto, tudi na našem preizkusu nismo našli. BMW nudi še vedno preveč boljših klasičnih alternativ.

Ko pilot na rajžo gre - Citroen DS5 Hdi

Ko pilot na rajžo gre (Citroen DS5 Hdi)

18.10.2012

Kaj je tisto, kar najbolj navdušuje prave ljubitelje avtomobilov? Še posebej, če želijo kar najbolj izkoristiti zmogljivosti svojega štirikolesnika. Odgovor je preprost – to je predvsem na videz neskončna cesta, ki se vije po slikoviti pokrajini kjer ni zastojev in omejitev...

Preskočil je razred - Volvo V40 T4 Summum

Preskočil je razred (Volvo V40 T4 Summum)

11.10.2012

Ko so si vsi avtomobili vse bolj podobni ali celo enaki, je prijetno preizkusiti avto, ki te navduši in je drugačen. Volvo je veliko napovedoval z modelom V60, pa se je potem izkazalo, da so bila pričakovanja pretirana. Malo bolj potihem je zaradi tega na trg pripeljal volvo V40, ki pa je navdušil prav v vseh pogledih in prav vse. Tudi Nemce. Slabosti na avtu skorajda nismo našli, morda le sem ter tja kakšno malenkost, ki bi lahko bila boljša, a gre za avtomobil, ki bo lahko resno ogrozil premoč golfa na trgu, saj ponuja vse to, kar ima golf, še bolj svežo in dinamično obliko ter seveda garancijo, ki ni zbledela. Gre za volva.

Nekaj povsem drugega - Mercedes benz A 180 CDi

Nekaj povsem drugega (Mercedes benz A 180 CDi)

04.10.2012

Razred A tovarne Mercedes je bil od rojstva nekaj posebnega. Avtomobili s to oznako so prinesli pravo malo revolucijo. Spremembo, ki je bila povezana s številnimi težavami in glavoboli...

Samo letiš (morda) hitreje - BMW M5

Samo letiš (morda) hitreje (BMW M5)

27.09.2012

Ko na trg pride novi M5, je to vedno zgornja konica ponudbe tovarne avtomobilov iz Münchna. Tokrat sem bil nad avtomobilom še bolj navdušen, kot nad njegovimi predhodniki. Čeprav ima motor z manj valji in manj prostornine kot prejšnji, pa je ta boljši, prožnejši, mnogo bolj varčen in ob vsem tem močnejši. Avto ne izstopa več na prvi pogled, pač pa nudi vse, kar želite. To pa le takrat, ko to res potrebujete oziroma želite. Postal je prava limuzina in dirkalnik v enem avtomobilu. Približal se je nekoč kultnemu M3, ostal pa je avto, ki ponuja veliko prostora, udobno potovanje, ob tem pa ima tudi povsem zmerno porabo goriva. Dokler ne pohodite stopalke za plin, seveda. Zanimiv pa bi bil tudi preizkus letenja in drvenja z novim M5.

Avto številnih obrazov - Audi A1 sportback 1,6 TDI

Avto številnih obrazov (Audi A1 sportback 1,6 TDI)

20.09.2012

Saj veste, kako se začne vsaka zlata mrzlica? Nekdo odkrije bogato nahajališče, potem pa srečnežu sledije množice, ki bi rade tudi same dobile delček bogatstva. Zelo podobno se obnašajo tudi avtomobilske tovarne. Le zakaj bi v nekem prodajnem segmentu smetano pobirali le tekmeci? Ne. to res nima nobenega logičnega smisla.

 

Razlika pod pokrovom - Peugeot 208 1,6e - HDi

Razlika pod pokrovom (Peugeot 208 1,6e - HDi)

13.09.2012

Pred nekaj tedni je v naši rubriki gostoval avto, ki je imel precej podobnosti s tokratnim "gostom." Pravzaprav se največja razlika skriva pod pokrovom. Veliko vprašanje pa je, kolikšno pozornost lahko pripišemo temu podatku.

Vrhunskost ni poceni - BMW 640i coupe

Vrhunskost ni poceni (BMW 640i coupe)

06.09.2012

Novi kupe je pri BMW namenjen kupcem, ki imajo radi eleganco, udobje in športnost. Agresivnost je v podrejenem položaju dizajna tega avtomobila, eleganca pa je izpiljena tako, da daje občutek brezčasnosti. Tudi v notranjosti so rešitve takšne, da dajejo temu kupeju posebno mesto v družini BMW, pa naj gre za rešitve na sredinski konzoli, na zaslonu za multimedijo ali pri oblikovanju prehoda armature v sredinsko konzolo, predvsem pri sopotniku. Zadaj ni veliko prostora, največ dva potnika se lahko peljeta, pa še to ne predaleč, za voznika in sopotnika pa je šestvaljnik z osemstopenjsko avtomatiko pravi užitek. Čeprav gre za najbolj šibak bencinski motor v šestici, je močan, zmogljiv in varčen. In na žalost tudi precej drag.

V mesto na kavo - škoda citigo 1,0 MPI

V mesto na kavo (škoda citigo 1,0 MPI)

23.08.2012

Mestni avtomobili malce spominjajo na otroške vozičke. Zakaj? Tako z avti, kot z vozički okolici sporočamo, da imamo prefinjen okus. Prav je, da to okolica opazi. Pogosto se to zgodi v lokalčku, kjer si privoščimo odmerek kave...

Manjši, a večji - Peugeot 208 1,4 VTi

Manjši, a večji (Peugeot 208 1,4 VTi)

16.08.2012

V svetu avtomobilske industrije je prisotno nepisano pravilo, ki pravi, da vsak avto z "reinkarnacijo" pridobi nekaj dodatnih centimetrov. Praviloma so novi modeli namreč večji in prostornejši. V primeru peugota 208 je zgodba nekoliko drugačna.

Začelo se je s šivalnimi stroji - Opel astra GTC 2,0 CDTi sport

Začelo se je s šivalnimi stroji (Opel astra GTC 2,0 CDTi sport)

05.07.2012

Opel med nemškimi tovarnami ne uživa tolikšnega slovesa kot recimo Mercedes, BMW ali Audi. Za nameček je bila še pred nekaj leti prihodnost avtomobilskega koncerna videti precej črna, toda po zaslugi prave vizije in nekaj odločnih besed podpore kanclerke Angele Merkel je zgodba danes precej drugačna. Uteleša jo tudi nova astra GTC.

Korak v novo smer - Range Rover Evoque Coupe

Korak v novo smer (Range Rover Evoque Coupe)

28.06.2012

Če redno spremljate vrhunski šport, potem ste gotovo slišali marsikaterega zvezdnika govoriti o tem, kako težko je ubraniti osvojeno lovoriko. Miselnost, ki je zelo domača tudi v avtomobilski industriji.

Kot v poslovnem razredu - Peugeot 3008 allure 2,0 HDi

Kot v poslovnem razredu (Peugeot 3008 allure 2,0 HDi)

21.06.2012

Ne boste ga opazili na prvi pogled. Spraševali se boste, kateri od peugeotov je zdaj to, ko pa imajo toliko različnih modelov. To ni avto, ki bi ga od daleč spoznali po njegovem imenu, številki, zaradi tega tudi ni nekaj posebnega. Je zelo upraben družinski pomočnik za prevoze na daljših in krajših razdaljah, opravlja vse funkcije avtomobila za vsakodnevno uporabo, nima pa kakšnih teženj, da bi zadovoljeval vaš čustven odnos do prevzonih sredstev. Če ste takšni, da potrebujete avto, ki vas navdušuje vsakokrat, ko sedete vanj, potem ta peugeot ni za vas. Če pa ste nekdo, ki potrebujete dober, varen in prostoren avto za prevažanje blizu in daleč, potem je tale 3008, tudi zaradi motorja in opreme, nadvse primeren.

jUmP! (skoči!) - VW up 1,0

jUmP! (skoči!) (VW up 1,0)

14.06.2012

Avtomobili so od nekdaj predstavljali tudi statusni simbol. V krajih na sončni strani Alp je (bil) ta stereotip še posebej prisoten. V času naših dedkov in babic je veljalo jasno pravilo. Majhne avtomobile imajo reveži, velike pa bogataši...

Več prostora - Seat ibiza ST 1,6 Tdi

Več prostora (Seat ibiza ST 1,6 Tdi)

07.06.2012

Kaj je za tovarno lepšega, kot dodati že uveljavljenemu izdelku dodatno razsežnost? V primeru karavanske različice ibize je to družinski značaj avtomobila, katerega naj bi dokazoval predvsem večji prtljažni prostor. 

Vodi pred kabrioletom - Mini cooper S roadster

Vodi pred kabrioletom (Mini cooper S roadster)

31.05.2012

Mini ima zdaj šest različnih modelov. Na prvi pogled se zdi to res preveč. Prav roadster se mi je zdel nepotrebno podvajanje palete s kabrioletom, a testni termin z najmočnejšim cooperjem S, če izvzamem worksa, me je prepričal v tem, da je roadster, če želite takšen avto, celo primernejša izbira od kabrioleta. Ima resda nekaj malih slabosti, a prednosti prevladujejo. Če kupujete minija, kupujete nekaj posebnega, nekaj individulanega, nekaj, kar je samo za vas in kar vas mora predvsem zabavati in navduševati. In pri miniju roadsterju vam tega ne bo zmanjkalo. 

Idealna kombinacija  - Renault megane RS

Idealna kombinacija (Renault megane RS)

24.05.2012

Renault je pravzaprav zanimiva tovarna. Francozi po eni strani kraljujejo v razredu, kjer so doma povprečnemu žepu dostopni avtomobili, po drugi pa navdušujejo s številnimi uspehi v mednarodnih športnih arenah. Tako ni presenetljivo, da je avto z imenom megane RS nastal ravno v tej tovarni.

Za športne začetnike - Peugeot RCZ

Za športne začetnike (Peugeot RCZ)

17.05.2012

Ponoven preizkus tega avtomobila me je le utrdil v prepričanju, da so pri Peugeotu naredili res všečnega športnika. Izgleda bolje od marsikaterega avta, ki stane petkrat več, lepo je izdelan, ima nekaj športnih primesi, predvsem zelo rezek zvok za štirivaljnik s turbino. Še vedno pa so bili Francozi premalo pogumni, ko gre za to, da bi resneje vstopili na trg avtomobilov tega razreda. Za prvi športni korak po dolgem času je premiera uspela, a za to, da bi se Peugeot spet uveljavil pri ljubiteljih tega avtomobilskega razreda, bo potrebnega še več poguma. Pri pogonu, menjalniku, motorjih, s tem pa tudi pri ceni. Ambicija mora seči dlje kot le do mladih deklet in uspešnih dvajsetletnikov iz IT oddelkov, ki jim je všeč šik športnik za začetnike.

V korak s časom - BMW 328i

V korak s časom (BMW 328i )

10.05.2012

BMW 328i je avto katerega lastnosti ponavadi kar dobro poznajo že malce bolj površni ljubitelji tovrstnih prevoznih sredstev. Športni značaj, zelo dobre vozne lastnosti, precej zasoljena cena in šest valjev pod motornim pokrovom. Vsaj tako je veljalo nekoč...

Elektrika + dizel  - Peugeot 3008 hybrid

Elektrika + dizel (Peugeot 3008 hybrid)

03.05.2012

Ste kdaj razmišljali o tem, kakšen je bil svet v času vašega otroštva? Četudi sodite med poslednje člane generacije, ki se je še rodila v nekdanji skupni državi so takšne misli sila intrigantne. Še posebej, če se spomnite, kakšne avtomobile, telefone in ostalo tehniko so uporabljali vaši očetje in mame. Vrnitev dlje, v obdobje mladosti babic in dedkov pa bi bila nasploh preveč radikalna...

Spet hrošč! - VW beetle 2,0 TSI

Spet hrošč! (VW beetle 2,0 TSI)

27.04.2012

Nekoč je bil to avto za vsakogar. No ja, za vsakogar, ki si je želel in posredno lahko privoščil avtomobil. Bil je vstop v svet svobode gibanja. Zdaj je oživljen drugič. Prvič mu povratek ni najbolje uspel, a po dolgem premisleku so pri Volkswagnu naredili novega. Drug povratek je mnogo bolje načrtovan in premišljen. Zato bo tudi uspešnejši. Avto je res vrhunski, lep in svež na pogled, odličen in natančno ter luksuzno opremljen v notranjosti, poleg tega pa hiter, okreten, zmogljiv. Ni dvoma, da bo našel mnogo več kupcev kot njegov predhodnik, in ni dvoma, da so konkurentje v skupini nišnih retro avtomobilov zdaj dobili resnega konkurenta.

Japonsko pojmovanje golfa - Mazda 3 sport

Japonsko pojmovanje golfa (Mazda 3 sport)

12.04.2012

Avtomobili, ki praviloma hitro zapuščajo prodajne salone so, ko je potrebno predstaviti nove generacije za tovarne ponavadi precejšen izziv. Razumljivo, saj imajo kupci v takšnih primerih ponavadi še posebej velika pričakovanja.

Ko se odpirajo šampanjci - Nissan qashqai+2 1,5 dCi 2WD

Ko se odpirajo šampanjci (Nissan qashqai+2 1,5 dCi 2WD)

05.04.2012

Lansiranje novega avtomobila na trg je vedno povezano z negotovostjo. Kljub temu, da so v tovarni naredili vse, da bi bil novinec všečen, se na na tem mestu pogosto zalomi. Ko pa ljudje novinca sprejmejo z odpritmi rokami, takrat v tovarni pokajo steklenice s šampanjcem...

Gre tudi brez quattra? - Audi Q3 2.0 TDi quattro

Gre tudi brez quattra? (Audi Q3 2.0 TDi quattro)

22.03.2012

Audi je med Slovenci zelo priljubljena znamka. Toda za mnoge štirje krogi nimajo primernega avtomobila. Malčki jim niso všeč ali pa so njihove potrebe v življenju takšne, da ne pridejo v poštev, veliki terenci so preveliki, predragi, preveč požrešni. Ali pa ima že gospod nekaj z oznako 5 ali 7, torej ne more imeti še žena takšnega požiralca družinskega proračuna? Zdaj je Audi pripravil tudi odgovor na te dileme. Nov Q3 je svež, tradicionalno bavarski, tudi bolj prostoren, kot izgleda na prvi pogled. Res je tudi precej drag, a če se lahko odpoveste quattru in s-tronicu, ki sta krasila testni avto, potem se boste z njim peljali že za dobrih 30 tisoč evrov.

Igrača - Renault twingo RS 1,6 16V

Igrača (Renault twingo RS 1,6 16V)

08.03.2012

Jutranja vožnja v službo zaradi prometnih konic za večino voznikov ponavadi ne predstavlja ne vem kako prijetne izkušnje. Toda obstajajo tudi vozniki, ki vse skupaj prenesejo nekoliko lažje. Med slednjimi so gotovo tudi vsi tisti, ki ob sprehodu do svojega vozila postanejo dobre volje!

Brezosebno odlično - Audi A6 avant 3,0 TDI quattro

Brezosebno odlično (Audi A6 avant 3,0 TDI quattro)

01.03.2012

Audi je z novo šestico utrdil svoj položaj v razredu odličnih avtomobilov, ki jih odlikuje tehnologija, prostornost in udobje. Pravzaprav sodi A6 že v razred limuzin, ki so tako prostorne, da višjega, večjega razreda v Ingolstadtu sploh ne bi potrebovali. To ni kak posebnež, to ni avto, v katerega se bi zaljubili na prvi pogled, pač pa je odlično prevozno sredstvo, ki ima odgovore na skoraj vsa vprašanja. Audi A6 avant je dobra izbira, s tem motorjem pa tudi dovolj zmogljiva, da premaguje prav vse napore. Raje ima ravne avtoceste kot pa ovinke in hribe, a s pogonom na vsa štiri kolesa ga skorajda nič ne more ustaviti. 

Izlet v naravo - Renault koleos 2,0dCi 4x4

Izlet v naravo (Renault koleos 2,0dCi 4x4)

23.02.2012

Renault je tovarna, ki si je ime ustvarila v razredu, kjer izdelovalci prodajo največ avtomobilov. Skratka, gre za nekakšno francosko različico "ljudskih vozil." Prestiž in prostranstva brezpotij tega proizvajalca ponavadi niso najbolj zanimali. Koleos naj bi na tem področju predstavljal spremembo.

Asfalt - Peugeot RCZ asphalt, 1,6 THP 200

Asfalt (Peugeot RCZ asphalt, 1,6 THP 200)

16.02.2012

RCZ so bile tri črke, ki so ob predstavitvi marsikateremu ljubitelju avtomobilov dvignile nivo adrenalina. Peugeot je z majhnim športnim kupejem namreč le malokoga pustil ravnodušnega. Zdi se, da se s serijo, ki nosi ime asphalt zgodba o uspehu ponavlja....

Brez okvirja - Audi A5 sportback 2,0 TDi

Brez okvirja (Audi A5 sportback 2,0 TDi)

09.02.2012

To je avto, ki bo navdušil vsakogar, ki ima rad prostor, udobje, a ne mara klasične Audijeve oglatosti. To je avto za vse, ki ljubijo športno agresivne avtomobile, ki pa so lahko tudi varčni, pa vseeno zmogljivi in okretni. Audi A5 sportback začenja je volk, in če izberete dvolitrski štirivaljnik, potem je to volk v ovčji koži. Pri Audiju imajo tudi mnogo močnejše različice tega modela, ki bodo bolj pristno in nedvoumno izkazovale njegovo poreklo, a A5 sportback 2,0 TDi je dovolj zmogljiv, udoben in športen, da predstavlja primeren kompromis med ceno in zmogljivostjo.

Sharan? Ne, alhambra. - Seat alhambra 2,0 TDI DSG

Sharan? Ne, alhambra. (Seat alhambra 2,0 TDI DSG)

31.01.2012

Medsosedski odnosi so priljubljena tema številnih anekdot. Med njimi jih je ogromno povezanih z avtomobili. Ena izmed bolj znanih se vrti okrog končne ocene "določenega" izdelka. Jabolko spora pa je na koncu značka na pokrovu motorja.

Črno belo - Mercedes benz C coupe 220 Cdi

Črno belo (Mercedes benz C coupe 220 Cdi)

19.01.2012

Mercedes ima res veliko modelov. Limuzin, velikih SUV-jev, kabrioletov, karavanov, kupejev... Kdor ni za klasiko, zanj so nišni produkti, kot so kupeji in kabrioleti. Ti imajo prednosti, ki so predvsem estetske, in slabosti, ki so mnogokrat praktične. Stvar posameznikovih potreb in navad je, kaj mu bolj ustreza. Zadnja različica najmanjšega kupeja iz Stuttgarta je dobra zmes športnega kupeja in udobne limuzine, z motorjem, ki so ga ponudili na test, pa bo tudi za slovenske kupce zelo primerna izbira. Čeprav je tudi res, da kupe vedno zahteva tudi moč in zvok. No, tudi takšnega si lahko kupite, a za nekaj več denarja.

Nekaj posebnega - Lexus CT 200h

Nekaj posebnega (Lexus CT 200h)

12.01.2012

Ljudje, ki so v svojem razmišljanju zelo konzervativni, novosti ponavadi ne sprejemajo z odprtimi rokami. Zato ni nič čudnega, če so med lastniki avtmobilov s hibridnim pogonom v začetku prevladovali in pravzaprav še vedno prevladujejo kupci z izrazitim občutkom za napredne tehnologije.

Elegantni preskok - Volvo XC60 D5 ocean race

Elegantni preskok (Volvo XC60 D5 ocean race)

05.01.2012

Volvo XC60 je nekaj vmesnega. Ni limuzina, ni terenec, ni nastopaška igrača. Je uporaben avto, ki ima svoje prednosti in tudi kakšno slabost, odvisno pač od želja in potreb. Z najbolj zmogljivim dizlom premaguje vse ovire, ni pa namenjen dirkanju v Monzi, uporabljate ga lahko po mestu ali na podeželju, štirikolesni pogon vam bo pomagal pozimi v dežju in snegu, oprema Ocean Race pa tega volva že zelo približa namišljeni konkurenci v Nemčiji. Žal tudi s ceno.

V ritmu glasbe za ples - Renault laguna grandtour 150 dCi Bose&Design

V ritmu glasbe za ples (Renault laguna grandtour 150 dCi Bose&Design)

22.12.2011

Vsak avtomobil prikliče določene občutke. Nekateri pri ljudeh vzbudijo več čustev kot drugi. Tovrstne "sposobnosti" se ponavadi odražajo v ceni, kar pa ni vedno nujno....

Užitek ponavadi ni poceni - BMW 118i

Užitek ponavadi ni poceni ( BMW 118i)

15.12.2011

BMW je ena izmed tistih znamk, o kateri je precej nehvaležno dajati ocene. Še posebej v deželi na sončni strani Alp, kjer tudi o avtomobilih marsikdo razmišlja na podoben način kot o športnih oblačilih... 

Malce počasnejši kot izgleda - Renault clio gordini GT 1,6 16V

Malce počasnejši kot izgleda (Renault clio gordini GT 1,6 16V )

08.12.2011

So vam v spominu še ostale nekatere podrobnosti iz osnovnošolskih ur biologije? Potem gotovo veste, kaj pomeni izraz mimikrija. Ob pogledu na clia, ki tokrat gostuje v naši rubriki se človek namreč nehote spomni na to besedo.

Dostojno - Mercedes benz C220 CDI

Dostojno (Mercedes benz C220 CDI)

01.12.2011

Gre za večno dilemo. Ko pogledate na cenik in na dimenzije ter zmogljivost tega avtomobila, se verjetno lahko vprašate, ali ni bolje kupiti avtomobila, ki je večji, zmogljivejši, v nekih segmentih tudi boljši. Na drugi strani pa ste z nakupom mercedes benza C220 CDI vstopili v svet, ki ni namenjen vsakomur. S tem ste postali voznik in lastnik Mercedesove limuzine, resda najmanjše in tudi motorno skorajda najbolj osnovne, ki pa vseeno pomeni vstop v nek nov avtomobilski svet in daje vaši vožnji nek nov poseben simbol. Ta avto, ko govorimo o zmogljivostih in udobju, ni bistveno drugačen od mnogih konkurentov, drugačen je predvsem njegov pedigre.

Veliko avta za zmerno ceno - Dacia duster 1,5 dCi 4x4

Veliko avta za zmerno ceno (Dacia duster 1,5 dCi 4x4)

24.11.2011

Se še spomnite anekdote o nemškem lovcu, ki se z dragim mercedesovim terencem odpravlja na lov? Prav lahko bi iznašli tudi modernejšo verzijo v kateri bi nastopala dacia duster.

Športnejši kot izgleda  - Seat leon cupra R 2,0 TSI

Športnejši kot izgleda (Seat leon cupra R 2,0 TSI)

17.11.2011

Vsaka avtomobilska tovarna ima v svojem prodajnem arsenalu ponavadi tudi skrite adute. Izdelke, ki naj bi poskrbeli za nekaj več adrenalina. Po drugi strani pa ponujali obilo dokazov, da dotični proizvajalec zna na cesto postaviti tudi avto, s katerim lahko izurjeni voznik vsakdanjo vožnjo pretvori v čisti užitek.

Res varčuje! - BMW active hybrid 7

Res varčuje! (BMW active hybrid 7)

03.11.2011

BMW je s hibridnim modelom posegel tudi v razred, kjer tega morda na prvi pogled ne bi pričakovali. Drugo najbolj zmogljivo sedmico je opremil s hibridnim sistemom v oziroma ob motorju, in s tem verjetno sprožil vrsto vprašanj. Predvsem to, zakaj bi sploh kdo potreboval za varčno vožnjo več kot 400 KM, saj se do 130 km na uro lahko pelje tudi z avtomobilom, ki jih ima trikrat manj. No, Bavarci so izdelali avto, ki je odličen kompromis med zmogljivostjo, užitkom, eleganco in varčnostjo. Če ne verjamete, se sprehodite skozi spodnjo zgodbo.

Licenca ''0004'' - Renault megane RS trophy

Licenca ''0004'' (Renault megane RS trophy)

27.10.2011

Če gre verjeti Ianu Flemingu je v svetu tajnih agentov tistim, ki imajo pred svojo številko zapisano številko "00" dovoljeno malodane vse. Naš tokratni avto tedna se je prav tako ponašal z ekskluzivno številko. Le s to razliko, da so bile pred štirice zapisane tri ničle. Licenca za prekoračitev hitrosti?

Prestižnež, dirkalnik ali kaj drugega? - Škoda fabia 1,2 TSI Monte Carlo

Prestižnež, dirkalnik ali kaj drugega? (Škoda fabia 1,2 TSI Monte Carlo )

20.10.2011

Jahte, igralnica, najbolj ekskluzivne zabave na svetu, dirka po mestnih ulicah... Je sploh še treba kaj dodati ali ste že pri drugi besedi pomislili na žepno kneževino na Azurni obali? Precej bolj verjetna je prva možnost.

Moč ugleda - Rolls royce phantom drophead coupe

Moč ugleda (Rolls royce phantom drophead coupe)

06.10.2011

V svojem poklicnem življenju novinarja sem preizkusil že blizu dva tisoč različnih avtomobilov. Manjših, večjih, dragih, cenenih, boljših, slabših. Nemških, japonskih, francoskih, korejskih, britanskih... Ko so me poklicali in mi ponudili rolls roycea, in to ne kakšnega oltimerja, ki jih na spletu mrgoli za nekaj tisoč evrov, pač pa novega phantoma dropheada coupeja, sem najprej malce zastal. Saj ni mogoče, rolls royce v mojih rokah. Na ta dan je bilo vredno počakati in pred tem opraviti domačo nalogo. Voziti in pisati o vseh teh več kot tisoč avtomobilih. Nič ni podobnega vožnji z rolls royceom.

Grize.......MMMMMMM - BMW 1 M coupe

Grize.......MMMMMMM (BMW 1 M coupe)

29.09.2011

Debate o tem, kateri avto je naj so vsaj tako stare kot industrija, ki se ukvarja s proizvajanjem artiklov na štirih kolesih. Ko se razprava premakne v višji cenovni razred ponavadi vse skupaj postane še precej bolj žolčno. Sploh, če beseda nanese na slovito črko M.

Večen in všečen - VW golf cabriolet 1,4 TSi

Večen in všečen (VW golf cabriolet 1,4 TSi)

22.09.2011

Golf je večen avto. Kdo bi si mislil, da bo premagal legendarnega hrošča, ki se kot kabriolet nikdar ni prav razvil. Pri golfu so kmalu začeli tudi z izdelavo cabrioletov in zdaj je na tržišče prišla nova različica. Golf cabriolet je bil zmeraj v senci svojega brata brez snemljive strehe, tokrat pa je izstopil iz njegove sence. Morda tudi zaradi tega, ker so pri Volkswagnu ostali zvesti tradiciji platnene strehe in niso sledili trendu konkurentov, ki v tem razredu vsi ponujajo kabriolete z delovno oznako CC, kar pomeni snemljivo jekleno streho. Golf cabriolet ostaja odličen drugi ali tretji avto v družini, ter seveda tudi vse bolj mamljiv prvi ali edini avto za mlajšo generacijo.

Udobje po francosko - Peugeot 508 SW 2,0 Hdi

Udobje po francosko (Peugeot 508 SW 2,0 Hdi)

15.09.2011

Slovenija je v marsikaterem pogledu nenevadna država. Toda na zahodu že dolgo velja, da je avtomobil strošek, ki največkrat ne upravičuje visoke cene investicije. Še posebej, ker gre za naložbo, ki z leti drastično izgublja na vrednosti.

Limuzina za ljubitelje golfa - VW jetta 1,6 TDI

Limuzina za ljubitelje golfa (VW jetta 1,6 TDI)

08.09.2011

Golf na avtomobilskih trgih že nekaj desetletij uživa kulten status. Gre za izdelek, ki je že zdavnaj prerasel svoj osnovni namen. Glede na takšen uspeh se seveda spodobi uspešnico nadaljevati...

Pravkar poročena - Volvo V60 T3

Pravkar poročena (Volvo V60 T3)

01.09.2011

Avtomobilske tovarne še vedno izredno veliko denarja namenijo oddelkom za marketing. Ob vse bolj izenačenih izdelkih, ki prihajajo s tekočih trakov to niti ni presenetljivo, saj so razlike med posameznimi štirikolesniki iz leta v leto manjše. O nakupu tako pogosto odločilno vlogo igra že vtis, ki si ga posameznik ustvari o določenem avtu...

 

Tu ni cilja, je le pot - BMW 650i cabrio

Tu ni cilja, je le pot (BMW 650i cabrio)

25.08.2011

Ko prevzamem testne avtomobile, ki so iz razreda kot BMW 650i cabrio, potem nikdar ne morem mimo vprašanja, zakaj bi imel tak avto. Ko se z njim vozim teden ali dva, vse bolj razumem, zakaj ljudje želijo takšne avtomobile. Zato, ker so popolni, ker nudijo varnost, užitek, hitrost, pa še veliko več od tega. To so avtomobili, ki so jih naredili za ljubitelje, ne za tiste, ki se pač le prepeljejo od tu do tam. BMW 650i cabrio je avto, kjer ni pomemben cilj, pač pa pot. To je avto, s katerim bi se lahko po Korziki vozil dneve in noči, večkrat po istih cestah, navzgor in navzdol, skozi blage in ostre ovinke, ves čas na meji možnega, in jasno, ob prijetno zasoljeni porabi goriva, gum in vsega ostalega. 

Volk, ki bo skušal prepričati Evropo - VW amarok 2.0 TDI 4M

Volk, ki bo skušal prepričati Evropo (VW amarok 2.0 TDI 4M)

18.08.2011

Z besedo amarok inuiti imenujejo volka, ki ima v njihovi kulturi prav poseben status, saj velja za izjemno, nepremagljivo žival. V Južni Ameriki lahko ta beseda v dobesednem pomenu predstavlja tudi nekoga, ki “ljubi kamne”. Za Volkswagen pa amarok predstavlja avto, ki naj bi tovarni iz Wolfsburga še pomagal utrditi vodilni položaj med svetovnimi proizvajalci avtomobilov.

Katrca in formula 1 - Z renaultom 4 TL na prvo dirko v Budimpešto

Katrca in formula 1 (Z renaultom 4 TL na prvo dirko v Budimpešto)

04.08.2011

Ko sem razmišljal, kako tokrat na dirko formule 1, prvo na Madžarskem in sploh prvo na Vzhodu Evrope za železno zaveso, me je prestregel klic iz Novega mesta, češ, da imajo v Mariboru pri Štajerskem avtodomu katrco, ki bi bila zelo primerna za testno vožnjo do Budimpešte. Sprva sem si obetal kaj boljšega, bolj atraktivnega, ko pa so povedali, kakšna je katrca, pokazali njene fotografije, ni bilo nobenega dvoma. Prva dirka na Madžarskem bo za vedno ostala nekaj posebnega. Tudi zaradi posebne poti, ki je bila nekoliko daljša, kot sem načrtoval, nekoliko bolj zapletena, na koncu pa vseeno vesela in polna malih dogodivščin. Nekoliko drugačen test, torej!

Slovenski roadster - Renault wind TCE 100

Slovenski roadster (Renault wind TCE 100)

28.07.2011

Wind je gotovo eden izmed največjih posebnežev na naših cestah. Posebno mesto pa si zasluži tudi zato, ker ga Slovenci lahko mirno imamo za svojega. Razumljivo, saj nastaja v tovarni v Novem mestu. Čeprav gre za neke vrste nišni avtomobil, pa bi lahko "veter" pri nas odigral podobno vlogo, s kakršno je med majhnimi avti zablestel twingo.

Ko se prerasteš - Mini countryman cooper S ALL4

Ko se prerasteš (Mini countryman cooper S ALL4)

20.07.2011

Sprva je bil mini. Majhen, poceni, zabaven... Potem je izginil, in desetletja je trajalo, da je prišel novi mini. Večji, boljši, dražji. A ker so časi zdaj povsem drugačni, je potreboval veliko izpeljank. Najprej cabrio, potem clubman, nazadnje še countryman... Je to še pravi mini ali le prevleka nekega drugega avtomobila? Kako ga je moč voziti, je v njem res toliko prostora, da ne potrebujete še kakšnega avtomobila? Imeli smo ga na kratkem testu in poskušali najti nekaj odgovorov. Že v uvodu pa lahko zatrdim, da je mini s countrymanom vsekakor prerasel samega sebe.

Vsakega nekaj, rezultat dober - Renault laguna grandtour dCi black edition

Vsakega nekaj, rezultat dober (Renault laguna grandtour dCi black edition)

14.07.2011

Laguna je Renaultova limuzina. Moderna, udobna, tudi vse bolje opremljena. Večinoma je na voljo z dizelskimi motorji, ki prednjačijo v tem razredu. Če je želja po več prostora, potem je tu laguna grandtour, če pa je želja tudi nekaj športnega in elegantnega, potem je tu še različica black line. Preizkusli smo najmočnejšo različico lagune grandtour, in bili smo navdušeni. To je odličen avto. Ko seštejete vse dobre in redke slabe strani, je laguna grandtour vredna tega, da jo uvrstite v ožji izbor, če ste namenjeni kupiti avto takšnega razreda in dimenzij.

Vse kar človek potrebuje - VW passat in passat avant 2,0 TDi

Vse kar človek potrebuje (VW passat in passat avant 2,0 TDi)

07.07.2011

 

Izbor avtomobila je povezan z marsičem. Oblika, ekonomičnost, varnost, zmogljivost in zanesljivost so elementi, ki ponavadi pred nakupom odigrajo pomembno vlogo. Žal pa je zelo pomemben dejavnik tudi cena. Slednja marsikomu prepreči, da bi v svojo garažo zapeljal svoj sanjski avto.

Športnik? Niti ne... - Peugeot 308 1,6 THP 200 GTi

Športnik? Niti ne... (Peugeot 308 1,6 THP 200 GTi)

29.06.2011

Se še spomnite svojega otroštva? Še posebej, če se uvrščate med bralce moškega spola, ste verjetno v družbi "mulcev" iz soseske marsikateri trenutek prebili med oprezanjem za hudimi stroji parkiranimi v domači ulici. V kolikor ste imeli vsaj malce žilice za avtomobilske posebneže, ste ob oznaki GTi zastrigli z ušesi.

Mini in mini! - Mini cooper S in john cooper works cabrio

Mini in mini! (Mini cooper S in john cooper works cabrio)

23.06.2011

Mini je junak šestdesetih. Potem je odšel v zgodovino, a nikdar v pozabo. Če je imel BMW z nakupom Roverja na Otoku smolo, je imel pri Miniju srečo. Slabo desetletje je od takrat, ko je prišel na svet novi mini, zdaj ga imamo že v drugi generaciji. Tokrat smo izbrali dva najmočnejša minija, precej razširjenega cooperja S in ekskluzivnega johna cooperja worksa, povrhu še kabrioleta. Sta si zelo različna, sta le kozmetično vsaksebi, ali gre za enaka avtomobila? 

Za ljudi s stilom... - audi A7 sportback 3.0 TDI quattro

Za ljudi s stilom... (audi A7 sportback 3.0 TDI quattro)

16.06.2011

...in z denarjem bi lahko mirno pripisali k naslovu. Audi A7 je namreč eden izmed tistih avtov, katerega cena se odkrito spogleduje z nakupom kakšne skromnejše nepremičnine. Toda, če imate dovolj denarja je to nedvomno avto, ki vas bo prav vsak dan posebej navdušil.

Z lahkoto na razstavo ob igralnico - Renault laguna monacoGP

Z lahkoto na razstavo ob igralnico (Renault laguna monacoGP)

09.06.2011

Pri Renaultu so za ljubitelje formule 1 spet poskrbeli z različico avtomobila, ki vas ne bo pustil ravnodušne. Gre za laguno coupe, ki nosi ime po VN Monaka, izbirate pa lahko le med dvema barvama, belo in črno, ter dvema motorjema s tremi različnimi zmogljivostmi. Avto se odlično drži ceste, ima kup dodatkov, v mnogih detaljih spominja na športnika, ki pa je lahko tudi umirjen in prijeten za normalno vožnjo. Če pa boste šli z njim v Monako, kot smo mi, pa si boste z njim lahko dali duška. Potovali boste lahko vsaj trije, malce manj udobno tudi štirje, za prtljago je dovolj prostora, pa še povsod vas bodo spustili. Kar za avtomobile tega razreda v Monaku med dirko formule 1 nikakor ne velja.

Organska rast - BMW X3 2.0d

Organska rast (BMW X3 2.0d)

02.06.2011

BMW z oznako X3 ima za sabo precej buren življenjepis. Na trg je prišel kot avto namenjen vsem, ki se jim je zdel X5 prevelik, predvsem pa predrag. Ideja tovarne iz Muenchna na papirju ni bila slaba, toda kaj, ko je bil novinec ob rojstvu deležen številnih ostrih pogledov. Toda časi so se medtem spremenili...

Kdo je švignil mimo? - Renaul twingo gordini 1,2 16V

Kdo je švignil mimo? (Renaul twingo gordini 1,2 16V)

26.05.2011

Povprečen voznik je na cestah ponavadi zvest določeni rutini. To pomeni, da se v službo največkrat vozi po bolj ali manj istih poteh, ob podobnem času. Zato ni naključje, če na svojih vožnjah posameznik tu in tam naleti na znano pojavo. Včasih gre za majhen avto, ki ga zjutraj, ko se najbolj mudi vedno prehiti sredi najbolj prometnega križišča...

Preskok! - Peugeot 508 1,6 THP allure

Preskok! (Peugeot 508 1,6 THP allure)

19.05.2011

Lani septembra je na avtomobilskem salonu v Parizu Peugeot napovedal povratek v srednji razred. Mogočno in glasno, z novim 508. Najprej z limuzino, ki smo jo preizkusili tokrat, in nato še s karavanom (SW), ki bo sledil v naslednjih tednih. Že oblika, pa tudi notranjsot, oprema, motorji, vse to je zbujalo zanimanje. Test je potrdil, da gre za dober avto in velik Peugeotov preskok pri razmišljanju o večjih avtomobilih. Želimo si lahko, da se tu pri Levih iz Sochauxa ne bodo ustavili.

Trije v enem - BMW 535d touring

Trije v enem (BMW 535d touring)

12.05.2011

Že ko so pri BMW naredili novo petico, je bilo jasno, da bo tudi karavan agresiven in športen avto. Ko so na trg poslali še različico touring, smo dobili to potrditev. Za preizkus smo izbrali najmočnejšo dizelsko različico na trgu, in avto nas je na preizkusu navdušil. Z nekaj lepotnimi napakami je to popolna limuzina za zelo različne potrebe in želje. In prav to je prednost in morda razlika med tem BMW in konkurenti.

V ritmu simfonije - Renault megane coupe 1,9dCi bose

V ritmu simfonije (Renault megane coupe 1,9dCi bose)

01.05.2011

Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste imeli pred sabo daljšo pot, vendar v omari nikakor niste našli primerne glasbe? Žal je precej bolj pogosta tista situacija, ko človek najde resnično odlično kompilacijo za udobno križarjenje po cestah, nima pa na voljo primernega avta v katerem bi jo poslušal. 

Manjši brat - VW tiguan 2,0 TDI

Manjši brat (VW tiguan 2,0 TDI)

25.04.2011

Ko se je tiguan rojeval, so možje, ki so v Wolfsburgu zadolženi za marketing kar dolgo časa stikali glave in ugotavljali, kakšno ime si zasluži "novorojenec". Izkazalo se je, da v živalskem svetu, kjer sicer tovrstni strokovnjaki pogosto iščejo navdih, preprosto ni živali, ki bi ustrezno predstavljala karakter in značilnosti novinca...

Nekaj posebnega - Nissan juke 1,6 T 4WD

Nekaj posebnega (Nissan juke 1,6 T 4WD)

22.04.2011

Nissanov novinec me je na prvi pogled navdušil. S svojo svežino in nenavadnim izgledom. Ljudje so ga opazili, in to je bil verjetno Nissanov cilj. No, roko na srce, ta avto ni tako zelo uporaben kot izgleda na prvi pogled, ni za kupce avtomobilov zaradi potrebe, pač pa bodo po njem posegali verjetno takšni, ki nimajo 50 tisoč evrov za avto, želijo pa nekaj posebnega. Ne smejo potrebovati veliko prostora v avtomobilu in ne smejo preveč pričakovati od motorjev. Vsekakor pa bodo z nissanom jukeom zadovoljili svojemu egu, da niso le eden izmed tisočev voznikov na njihovi vsakodnevni poti od doma do službe.

Ekonomični dirkalnik - VW Polo GTI

Ekonomični dirkalnik (VW Polo GTI)

19.04.2011

Ste kdaj stali ob semaforju, zraven pa je na zeleno luč čakal tudi možakar v nekajkrat dražjem avtomobilu in zviška pogledoval na vaše vozilo? Ko pa sta pritisnila na plin, je bil slednji naenkrat nekaj avtomobilskih dolžin zadaj...

Ne nujno le za ženske - Audi A1

Ne nujno le za ženske (Audi A1)

16.04.2011

Poznate damo, damico ali gospo, ki v denarnici nima ravno toliko denarja, kot recimo gospa Trump (bivša ali aktualna)? Potem veste, da si vsaka, ki sodi v to kategorijo vsaj enkrat v življenju zaželi kos garderobe, ki se nahaja izven njene "ekonomske cone komforta". Takrat takšna gospa pač seže v žep in odšteje kupček evrov za stvar, na kateri je najdražja stvar značka z imenom proizvajalca.

Naughty* - Volvo S60 in V60 D5

Naughty* (Volvo S60 in V60 D5)

12.04.2011

Švedi ali Kitajci? To je prvi pomislek, ko človek sede v novega volva S60 ali njegovo karavansko različico V60. A kmalu, že po ovinku ali dveh, morda pa še prej, pozabi na to, da gre za Kitajce, ki so od ameriškega Forda kupili to švedsko prestižno tovarno avtomobilov. Volvo S60 in V60 resno napadata Nemce. kljub temu, da je bila Švedska znana kot nevtralna država v vojnah prejšnjega stoletja.

Lev za družinsko uporabo - Peugeot 3008 1,6 THP

Lev za družinsko uporabo (Peugeot 3008 1,6 THP)

18.03.2011

V živalskem kraljestvu ni niti najmanjše dileme. Ko je govora o kraljih, je to le ena žival - lev. Na področju avtov je ta tema malce bolj delikatna. Položaj, ki v savani pripada levu, si je francoska tovarna "prilastila" z zaščitnim znakom. Nedavno pa so pri Peugeotu "levji status" skušali utrditi tudi z avtom, ki sliši na ime 3008.

 

Manj porabe ali več moči? - BMW X6 hybrid

Manj porabe ali več moči? (BMW X6 hybrid)

07.03.2011

Ko govorimo o hibridih, ponavadi razmišljamo takole. Majhen avtomobilček, majhna poraba goriva, majhna količina ogljikovega monoksida v izpustu, skratka, vse je majhno in skromno. In potem dobite na preizkus bavarskega terenca BMW X6. Povrhu tega s hibridnim sistemom, in res se začnete spraševati, kaj ima velikanska mrcina skupnega s hibridno tehnologijo?Odgovor se skriva drugje, nakazujemo ga že v našem naslovu.

Golf za družine - VW sharan 2,0 TDI

Golf za družine (VW sharan 2,0 TDI)

31.01.2011

Obstaja kar nekaj ljudi, ki v življenju prisegajo le na eno znamko avtomobilov. Nekaj je tudi takšnih, ki so zvesti le enemu modelu (kar je včasih zahtevna naloga, saj le redki avtomobili na trgu vztrajajo toliko časa). Včasih se zgodi, da "ljubljenec" s časom enostavno postane premajhen. Takrat je v primeru ljubiteljev znamke Volkswagen logičen.

Februarja bodo znani zmagovalci! - Dobili smo Prvake leta...

Februarja bodo znani zmagovalci! (Dobili smo Prvake leta...)

17.01.2011

Na portalu F1express.si smo dva meseca izbirali Prvake leta. Ne med dirkači, ti so si to sami pridirkali na dirkališčih po vsem svetu, pač pa med avtomobili, ki smo jih v naši redakciji preizkusili v letu dni, od novembra 2009 do sredine novembra 2010. Avtomobili so kandidirali v treh kategorijah, ob Prvaku leta 2010 še v kategoriji Mehanikov izbor in Kralj paddocka. Izidi so zelo zanimivi. Sistem glasovanja je bil zelo preprost, šteli so glasovi obiskovalcev portala, in odziv je bil res dober. Zabeležili smo skoraj 10 tisoč glasov, kar daje Prvaku leta že prvo leto tega izbora verodostojnost in nas vzpodbuja k temu, da bo izbor za Prvaka leta 2011 še bolj odmeven. V sredini februarja bo v Ljubljani podelitev lovorik podjetjem, ki zastopajo zmagovalce, zato ti za zdaj ostajajo skrivnost. Nagrajeni bodo tudi najbolj srečni izmed glasovalcev, te pa bomo objavili v naslednjih dneh, in jim nagrade poslali po pošti.

Pogled čez Ren - Renault laguna grandtour 2,0 dCi 4Control

Pogled čez Ren (Renault laguna grandtour 2,0 dCi 4Control)

06.01.2011

Ta laguna ni le prijetna na pogled, je tudi odličen avtomobil. Preizkusili smo najmočnejšo različico z dizelskim enginejem, ki je imela nameščeno še obračanje vseh štirih koles ter obilo dodatne opreme. Takšna je bila skorajda kos nemškim konkurentom, ki pri ceni še vedno močno vodijo. Francoz za velike družine je postal ob svoji dostopnosti zdaj še zelo udoben, prostoren in dobro engineiziran ter odlično opremljen.

Avto Doriana Graya - VW golf 1,2 TSI

Avto Doriana Graya (VW golf 1,2 TSI)

22.11.2010

Nekateri avti človeka spomnijo na arhitekturo, drugi na poezijo, tretji vzbudijo povsem drugačne asociacije. V primeru golfa pa se zdi, da se voznik nehote spomni na literarno delo, ki se uvršča med svetovne klasike.

Formula 1 s fotelji - BMW X6 M

Formula 1 s fotelji (BMW X6 M)

13.11.2010

Kaj reči ob avtomobilu, ki ima 555 KM in pet vrat, v katerega se morate povzpeti in ki porabi vsaj 15 litrov supra za 100 km? Je dvoje v enem, formula 1 in dnevna soba. Pa saj to sploh ne gre skupaj! Gre, če se imenuje BMW. Bavarci so svojemu športnemu terencu X5 M dodali še enega dvojčka, resda ne enojajčnega, saj sta si avtomobila, kljub navidezni podobnosti, vendarle zelo različna.

Kralj vseh vetrov! - VW tuareg 3,0 V6 TDI

Kralj vseh vetrov! (VW tuareg 3,0 V6 TDI)

03.11.2010

Končno pravi avto. Snovalcem v Wolfsburgu je uspelo najti dober kompromis med udobjem, močjo, uporabnostjo, prostornostjo... Kljub temu, da je v tem avtomobilu vsega nekaj, daje občutek unikatnosti. VW tuareg je na trgu skoraj desetletje, a se ni postaral. Nudi veliko za svoj denar, in je vsekakor avto, o katerem morate razmišljati, če ste se odločili za nakup tipa SUV. Tudi, če ste hoteli plačati za avto mnogo več, preizkusite tega tuarega. Morda boste dobili boljši avto in prihranili veliko denarja. Razen seveda, če vam značke na pokrovu engineja ali maski ne pomenijo preveč!

Privlačen, a ne engine! - Volvo S 60 2,0T

Privlačen, a ne engine! (Volvo S 60 2,0T)

06.10.2010

Nova limuzina srednjega razreda je drzno in agresivno oblikovana, oprema najvišjega razreda summum nudi vse razkošje in veliko varnosti, čeprav bi človek v avtomobilu za več kot 45 tisoč evrov pričakoval tudi navigacijo. Slaba stran tega volva je engine, ki je glasen, len, neodziven in požrešen, ter daje občutek, da je namenjen le ameriškemu tržišču. Volvo ponuja mnogo boljših in bolj primernih enginejev za slovenske ceste in slovenske voznike, zato dvomim, da bo S60 s tem enginejem polnil veliko slovenskih garaž ali parkirišč.

Zelena strupenjača - Škoda fabia RS

Zelena strupenjača (Škoda fabia RS)

30.09.2010

Hiter avto, vendar vendarle obvladljiv tudi takrat, ko gre z njim v trgovino lepša polovica. Ne predrag, vendar vseeno dovolj poseben. Športen, vendarle ne do mere, da bi si sosedi in znanci mislili - pa kaj je s tem človekom, da pri teh letih kupuje takšne avte? Če bi bili tekmovalec na legendarni Kviskoteki in bi bili to namigi v okviru igre Asociacije, z odgovorom škoda fabia RS ne bi mogli udariti mimo!

Limuzina za dva! - BMW 550i

Limuzina za dva! (BMW 550i)

25.09.2010

Največ, kar lahko za zdaj dobite pri BMW v novi petici je engine, ki ga v Münchnu označujejo s 50i, pomeni pa dobrih 400 KM in veliko užitka v vožnji. To je avto, ki ga ne potrebuje verjetno nihče, a si ga skorajda vsakdo, ki ga vožnja veseli, želi. Še ena predpostavka mora držati - da si želite udobje pri sedenju, vstopanju in vožnji. Ne razmišljajte o tem, da bi se s tem Bavarcem vozili zadaj, saj je prostora le za majhne otroke ali krajše poti. To je avto za samozavestne, športne, a odrasle moške. Žensk si za volanom BMW 550i ne predstavljam.

Limuzina z dodatnim žarom - Renault fluence dCi

Limuzina z dodatnim žarom (Renault fluence dCi)

16.09.2010

Renault je že vrsto let najbolje prodajana znamka v Sloveniji. V veliki meri zato, ker ponuja kakovostne, udobne avte, ki jih je mogoče kupiti za "pameten denar". Francozi so kljub nekaterim poskusom bolj kot ne zasidrani med ljudmi s kot se reče, "srednjo debelino denarnice". Tja meri tudi fluence, ki pa si vseeno želi biti nekaj več... 

Križanec je ugnal original! - BMW 535i in 530d GT

Križanec je ugnal original! (BMW 535i in 530d GT)

11.09.2010

BMW se je odločil narediti dva različna avtomobila, in ju tržno vreči v isto košaro. Gre za predhodnika nove petice, ki so ga poimenovali grand turismo, in novo serijo 5, ki so jo ljubitelji bavarske znamke dolgo in nestrpno pričakovali. No, v resnici gre za dva povsem različna avtomobila, in če sem pošten, je hibrid bolj uporaben od originala. Verjetno prodajne številke ne bodo sledile temu, saj so kupci tradicionalni, in le redko podležejo poskusom, kakršen je v Münchnu projekt GT. Tudi razprava o tem, kateri izmed avtomobilov je lepši, je tukaj odveč. Večini je verjetno nova petica bolj všeč. Kljub temu, da pri uporabnosti zaostaja za modelom GT.

Nebo nad glavo. Poleti in pozimi - Renault megane CC 1.4 Tce dynamique

Nebo nad glavo. Poleti in pozimi (Renault megane CC 1.4 Tce dynamique)

03.09.2010

Kabrioleti so imeli od nekdaj precej častilcev. Po drugi strani pa se je našel tudi marsikdo, ki je vihal nos nad zložljivo streho, saj je slednja pogosto slabo opravila svojo prvenstveno nalogo. S prihodom križancem med kupeji in kabrioleti pa so kritiki izgubili večino svojih argumentov. Avti z oznako "CC" z zložljivo kovinsko streho namreč uspešno zdužujejo lastnosti obeh svetov.

Veyron, batmobil? Ne, RCZ! - Peugeot RCZ 1,6 THP 156 in RCZ 1,6 THP 200

Veyron, batmobil? Ne, RCZ! (Peugeot RCZ 1,6 THP 156 in RCZ 1,6 THP 200)

26.08.2010

Verjemite titleu ali ne. Toda dejstvo je, da bo lastnik športnega peugeota v polmraku deležen takšnih in podobnih vprašanj. Še posebej, če se radovedni "kolega" vozilu približa s prave strani. Morda so primerjave z najbolj opevanimi avtomobilskimi sorodniki malce pretirane, ampak dejstvo je, da tovarna, ki nastopa pod okriljem leva že nekaj časa ni ponudila tako vpadljivega izdelka kot je RCZ.

Veter iz Novega mesta - Renault Wind Sport Chic 1.6 16V

Veter iz Novega mesta (Renault Wind Sport Chic 1.6 16V )

12.08.2010

Kabrioleti so Sloveniji dolgo časa sodili med precej eksotične avtomobile. Bili so torej precej redka pojava na naših cestah. V precejšnji meri zaradi pomanjanja prave ponudbe in s tem povezane cene. Mnogi ljubitelji vožnje pa so sploh smatrali, da so tovrstni izdelki bolj modna muha za razvajeno otročad z druge strani Atlantika. Časi so se medtem spremenil in gotovo ni malo tistih, ki se bodo med voznike, ki prisegajo na vožnjo z vetrom v laseh zapisali prav zaradi "slovenskega izdelka".

Res avto le za upokojence? - Opel astra 1,7CDTi

Res avto le za upokojence? (Opel astra 1,7CDTi)

29.07.2010

Nemški avtomobili so na sončni strani Alp od nekdaj uživali nekako poseben sloves. Pri nas veljajo za simbol zanesljivosti in dobrega nakupa. Ko je govora o Oplu, pa se marsikateri slovenski ljubitelj avtomobilov malce nasmehne in pomisli na upokojence. Kupci teh avtov naj bi namreč upoštevajoč slog vožnje sodili v to kategorijo. Pa je temu res tako?

Drugačna možnost! - Audi A5 sportback 2,0 TDI

Drugačna možnost! (Audi A5 sportback 2,0 TDI)

24.07.2010

Nišni avtomobili postajajo vse bolj popularni. Tako smo dobili še enega križanca med limuzino in kupejem. Audi A5 sportback je všečen avto, a ob tem tudi praktičen. Če mu dodate še primeren engine in dovolj opreme, ste zadeli s svojo izbiro. Le price je, kot ponavadi v tem razredu, precej visoka.

Mestni dirkač - Renault twingo RS

Mestni dirkač (Renault twingo RS)

15.07.2010

Ko se je pred leti pojavil na našem trgu je bil twingo prava uspešnica. Tudi nova različica se je prijela, čeprav je "stopila v zelo velike čevlje." Seveda gre tudi tokrat za avto, nad katerim tisti pravi moški vsaj malce zavihajo nos. Toda v veliki večini le do trenutka, ko jim pot prekriža različica z oznako sport, ki oznanja, da gre za avto z nekoliko drugačnim karakterjem.

Multipraktik - Seat leon cupra R

Multipraktik (Seat leon cupra R)

08.07.2010

Ne vem, zakaj so seati avtomobili, ki jih vidim na naših cestah preveč redko. Predvsem ti večji nikakor ne morejo ujeti popularnosti audijev ali avtomobilov znamke VW. Še škod je več. Pa gre za avtomobile iz iste družine, kar pomeni z enakimi engineji in večino mehanike. V Barceloni so z leonom cupra R pokazali, da se lahko kosajo z nemškimi brati.

X5, zakaj že? - BMW X1 2,0d Xdrive

X5, zakaj že? (BMW X1 2,0d Xdrive)

01.07.2010

Ni dvoma, BMW X1 je prostoren, hiter, udoben in tudi prestižen avto. Bavarci z njim nagovarjajo nove kupce, ki so jim veliki terenci predragi in preveliki, tudi za vzdrževanje jemljejo preveč denarja, navadna enica ali mini pa jim spet ni dovolj. Kolikorat sem že slišal, imel bi terenca, a takega majhnega, ne predragega... Evo, odgovor je tu. X1!

Ali napis na zadku laže? - Renault grand scenic dci 160

Ali napis na zadku laže? (Renault grand scenic dci 160)

23.06.2010

Avtomobilska industrija se je v zadnjih letih znašla na precejšnjem precepu in na udaru kritik. Toda, če bi se kdo izmed nas po kakšnem (ne)srečnem naključju znašel odrezan od sveta na samotnem otoku in se po nekaj letih osame vrnil v civilizacijo za volan tega renaulta, mu potem, ko bi prebral napis na zadku ne bi bilo prav veliko jasno. Seveda, saj v zvezi z avtomobili le ni vse povsem črno...

Ni le za taksiste - Mercedes benz E 350 CDI

Ni le za taksiste (Mercedes benz E 350 CDI)

17.06.2010

Ko sem prvič videl novega mercedesa E, bilo je na avtomobilski razstavi v Frankfurtu, sem bil razočaran. Avto se mi je zdel preveč oglat, nesimetričen, z zadkom iz Koreje. Toda, ko sem videl še kupeja in karavana, sem spremenil mnenje. Ko sem se nekaj časa vozil z mercedesom E 350 CDI, sem dal prednost kvalitetam tega avtomobila.

Z mislijo na okolje - mitsubishi colt 1,3 clear tec

Z mislijo na okolje (mitsubishi colt 1,3 clear tec)

27.05.2010

Huda zverina, pod pokrovom močan engine v povezavi z vsaj štirimi izpušnimi cevmi in karseda široke gume. Tak avto je še pred kratkim zagotavljal vstopnico v svet ljudi, ki zase pravijo da so "in". Časi se spreminjajo in z njimi tudi avtomobilski okusi. V časih, ko že otroke v vrtcih učijo o ekologiji, so vse bolj moderni varčni, predvsem pa karseda zeleni avtomobili.

Poceni vstop v svet posebnežev - Z BMW Z4 35is od Barcelone do Monaka

Poceni vstop v svet posebnežev (Z BMW Z4 35is od Barcelone do Monaka)

24.05.2010

Na prvi pogled to ni potovalni avto, toda naredil sem preizkus. Dva odrasla potnika sva se peljala z njim od Barcelone do Monte Carla, z ene na drugo dirko formule 1. In potovanje je bilo udobno, hitro, novi Z4 pa je ob tem, da je še vedno zelo zabaven avto, postal tudi mnogo bolj prijazen za uporabnika, ki ne potrebuje vzmetenja za dirkalno stezo. 

Kaj še ostane močnejšim? - Renault clio RS

Kaj še ostane močnejšim? (Renault clio RS )

29.04.2010

Če se je v slogu nekdanje Renaultove tv reklame Miran pred tedni ob vožnji Volkswagnovega pola spraševal: »Kaj še ostane velikim?«, potem ne morem mimo zgornjega titlea - kaj še ostane močnejšim?

Samozavestno na pot - Mazda CX-7 2,2d

Samozavestno na pot (Mazda CX-7 2,2d)

21.04.2010

V zadnjem času ne manjka debat povezanih z lastnosmi posameznih avtomobilov. Najbolj burne so ponavadi takrat, ko je govora o tem, zakaj posameznik pravzaprav sploh potrebuje avtomobil s štirikolesnim pogonom. Nasprotniki tovrstnih izdelkov imajo na zalogi ponavadi vrsto argumentov. Od višje cene, preko porabe goriva do ukvarjanja s tem, kje se njegov lastnik pravzaprav vozi. Kot pogosto v takih primerih, se največkrat nima smisla spuščati v polemike. Dovolj je, da "pametnemu" sogovorniku odvrnemo: "S takim avtom se lahko vedno povsem sproščeno podam na pot!" 

Pripravljen na vzlet - Peugeot 5008 1,6 VTi

Pripravljen na vzlet (Peugeot 5008 1,6 VTi)

15.04.2010

Noben, pa naj gre za še tako običajen avto, človeka ne pusti povsem ravnodušnega. Ko se voznik vsede za volan, vedno naleti na določene asociacije. Čeprav Peugeot nikakor ni športno nastrojen avtomobil, pa predvsem s svojo notranjosto spominja na letalski kokpit. Voznikov delovni prostor je namreč prostoren, pregleden in s prenovljeno sredinsko konzolo tudi izjemno razkošno odmerjen. Skratka, ko se vsedeš za volan, se ti zazdi, da boš čez nekaj trenutkov lahko poletel...

Razkošje v deželi protonov - BMW 525i med Singapurjem in Kuala Lumpurjem

Razkošje v deželi protonov (BMW 525i med Singapurjem in Kuala Lumpurjem)

07.04.2010

BMW 525i je zelo razkošen avtomobil. Že pri nas, kaj šele v Aziji. In če ima še vso opremo, ki jo je imel testni avto, je vožnja po malajskem polotoku nekaj zelo prijetnega. Namesto protonov, ki jih običajno vozimo ob obisku Malezije, smo tokrat preizkusili 400 kilometrov med Singapurjem in osrednjo Malezijo za volanom tega Bavarca.

Platno je zakon! - Audi A5 2,0TFSI cabriolet quattro S-tronic

Platno je zakon! (Audi A5 2,0TFSI cabriolet quattro S-tronic)

31.03.2010

Težko je biti kritičen do tako dobrega avtomobila, kot je novi A5 cabrio. Težko ga je tudi preveč hvaliti, saj so v Avstraliji zelo stroge omejitve speedi, kazni za kršitelje pa astronomske. Kljub temu je križarjenje s tem audijem po Melbournu užitek.

Gizdalin - Dacia sandero stepway 1,6i

Gizdalin (Dacia sandero stepway 1,6i)

18.03.2010

Saj poznate zgodbe o fantih, ki se... No, nekako preveč "štimajo". Vedno urejena pričeska - seveda na njej ne manjkajo obilni dodatki kozmetične industrije, vpadljiva obleka in čevlji, ki se svetijo v najrazličnejših vpadljivih tonih. Skratka pristop s katerim želi dotični osebek ponavadi sporočiti - to sem jaz. In sem pomemben precej bolj, kot si marsikdo okrog mene misli! Pristop, ki ni neznan tudi avtomobilski industriji. Saj tudi človek, ki se malce bolje pobližje spozna s tole Dacio, hitro potegne vzporednico s "frajerjem", ki gre zvečer v mesto na lov...

Kaj še ostane velikim? - VW polo 1,2 TSI

Kaj še ostane velikim? (VW polo 1,2 TSI)

08.03.2010

Otroci rastejo, avtomobili tudi vse bolj rastejo. VW polo je bil pred nekaj desetletji, ko je prišel na svet, res malček. In zdaj je novi polo že povsem soliden potovalni avto, s katerim smo se trije odrasli brez težav in zelo udobno peljali od Ljubljane do Beograda. Več kot 500 kilometrov v eno smer. Če ne marate golfa, vam je prevelik, ga ima preveč ljudi, potem razmislite o tem volkswagnu.

Modri dirkač - renault megane coupe 2,0 dci

Modri dirkač (renault megane coupe 2,0 dci)

24.02.2010

Avtomobili so za nekatere prevozno sredstvo, za prave ljubitelje pa nekaj več. Slednji se ponavadi na svoje štirikolesne prijatelje precej navežejo. Nekateri med njimi svojemu ljubljenčku podarijo celo posebno ime ali kakšen vzdevek. Naš modri megane je bil nadvse primeren za kaj takšnega. Predvsem zato, ker me je ob prvem stiku spomnil na risanko, v kateri glavni junak vseskozi ponavlja: “Jazsss sssem, Modri dirkac. Najhitrejssa kaca na ssvetu!”

Alternativa! - Volvo S80 D5

Alternativa! (Volvo S80 D5)

18.02.2010

Alternativa je beseda, ki mi vedno pride na smisel, ko govorim ali pišem ali razmišljam o Volvu. Vedno znova me preizkusi teh švedskih avtomobilov prepričajo, da gre res za alternativo. In to povsem primerno alternativo. Čemu? Jasno, mercedesu, audiju, BMW, morda še komu, verjetno lexusu. Čeprav je že lexus alternativa omenjenemu nemškemu trojčku. Ko gre za zmogljiv dizelski engine, udobje za volanom in povsod drugje v avtomobilu, ter za varnost, ki jo Volvo ves čas postavlja na prvo mesto, vsekakor velja dobro premisliti o nakupu poslovne ali družinske limuzine.

ME (ponovno) GANE  - Renault megane RS

ME (ponovno) GANE (Renault megane RS)

12.02.2010

Preden sem dobil v roke ključe novega megana RS, sem vihal nos. Renaultu sem namreč zameril, da je nekako skrenil z vseh logičnih poti. Ko je naredil avantima, vel satisa in nato še prejšnjo generacijo megana, sem bil prepričan, da se nekdo norčuje. Brez dvoma lahko trdim, da je šlo za paleto najgrših avtomobilov zadnjega desetletja. A novi megane je, tako tehnološko kot tudi oblikovno, znova korak v pravo smer. In medtem ko je bil prejšnji megane zame bolj 'me ne gane', je zdaj spet drugače. Preberite, zakaj.

M, zakaj že? - BMW X6 50i

M, zakaj že? (BMW X6 50i)

01.02.2010

Bavarci so lani začeli izdelovati SUV, ki je namenjen ljubiteljem moči, ne marajo pa preveč izstopati. Pravzaprav gre za SAV, kot pravijo pri BMW, prvi "sports activity coupe", in tule vam predstavljamo njegovo drugo najmočnejšo različico. Več avtomobila ne potrebuje nihče, to je več kot le avtomobil. Ko se vozite z njim, pozabite na vse tegobe sodobnega sveta, tudi okoljevarstvene teme niso na prvem mestu, čeprav je tale X6 manj požrešen, kot bi se vam zdelo v prvem trenutku. Ima tudi kakšno slabost, a ob vseh odlikah te niso vredne veliko pozornosti.

Rumena podmornica - Chevrolet SSR

Rumena podmornica (Chevrolet SSR)

12.12.2009

Leto 2000. Detroitski avtomobilski salon. Na Chevroletovi stojnici odkrijejo prototip SSR. Retro vozilo, ki oblikovno povsem povzema linije Chevroletovih dostavnikov iz obdobja po drugi svetovni vojni. Vendar gre tokrat za povsem moderno obliko z prepoznavnimi starodobnimi detalji. Avto že navzven sporoča, da ni namenjen kmetovalcem, obrtnikom in prevoznikom, temveč da gre za mestnega nastopača z vso dodatno opremo in zmogljivim osemvaljnikom pod enginenim pokrovom.

Vsecestni? Že res, toda drag! - Audi A4 allroad 3,0 TDI

Vsecestni? Že res, toda drag! (Audi A4 allroad 3,0 TDI)

01.12.2009

Je to terenec? Vsekakor ne... Je osebni avto? Ne povsem... Je hibrid, mešanica terenca in limuzine? Tudi ne, a to bi bila še najbolj natančna rating! Audi A4 allroad je nadvse uporaben avto, namenjen mestu, avtocesti, makadamu, snegu in družini - v vseh teh situacijah bo kos nalogi. Slabost? Predrag.

OSMI POTNIK - KTM X-bow »Street«

OSMI POTNIK (KTM X-bow »Street«)

17.11.2009

Sodelovati z Miranom je včasih težko. Kot ljubitelj dobrih avtomobilov in prestiža želi smetano zadržati zase. Avtomobile »za rajo« pa rad odstopi sodelavcem za krog ali dva, še posebno, ko jih je potrebno peljati v pralnico, na fotografiranje kam bogu za hrbtom ali pa ko jih je potrebno vrniti uvozniku. Po možnosti kam v Moravče, Muenchen ali še kam dlje. Tokrat sem imel srečo. Vsaj sprva sem mislil tako.... KTM X - bow ( ja, prebere se Krosbov in ne Iksbov) naj bi prevzel v Gradcu in ga pripeljal v Ljubljano. In sem ga. A že ko sem se v povsem novi tovarni KTM, zgrajeni prav za proizvodnjo X-bowa, zbasal v formulaški kokpit, spečen iz ogljikovih vlaken, sem se na nek način zavedel, da sem se očitno spet nategnil.

Včasih gredo stvari tudi na bolje - Peugeot 407 coupe 3,0 HDi

Včasih gredo stvari tudi na bolje (Peugeot 407 coupe 3,0 HDi)

05.11.2009

Sprva sem bil malo razočaran. Naslednik enega izmed najlepših kupejev na trgu, peugeota 406, se mi je zdel na prvi pogled preveč podoben limuzini. Naslednika so narisali v Peugeotu sami, medtem ko je predhodnika krasila Pininfarinova karoserija. Kljub temu gre za odličen avto. Podcenjen? Pri kupcih vsekakor.

ZDRAVILO ZA IMPOTENCO! - BMW M3 cabrio SMG

ZDRAVILO ZA IMPOTENCO! (BMW M3 cabrio SMG)

18.10.2009

Ko se po Sloveniji voziš z običajnim avtomobilom, sploh ne opaziš reklamnih plakatov z obcestnih zidov, stojnic, kozolcev... Ko se v Slovenijo pripelješ s takšno zverino kot je BMW M3, potem ti padejo v oči. Predvsem takšni, ki nosijo bedasta sporočila.

Miran vozi

Spodaj športnik, zgoraj SUV

BMW X4 M40i

Foto: Bor Dobrin

Spodaj športnik, zgoraj SUV - BMW X4 M40i

> Arhiv Miran vozi

Facebook

 

Že objavljeno

2018
    Julij
    Junij
    Marec
    Februar
2017
    Junij
    April
    Januar
2016
    November
    Oktober
    September
    Avgust
    Julij
    Junij
    Maj
    April
    Marec
    Februar
    Januar
2015
    December
    November
    Oktober
    September
    Avgust
    Julij
    Junij
    Maj
    April
    Marec
    Januar
2014
    November
    Oktober
    September
    Avgust
    Julij
    Maj
    April
    Marec
    Januar
2013
    November
    Oktober
    September
    Avgust
    Julij
    Junij
    Maj
    April
    Marec
    Februar
    Januar
2012
    December
    November
    Oktober
    September
    Junij
    Maj
    April
    Marec
    Februar
    Januar
2011
    December
    November
    Oktober
    September
    Avgust
    Julij
    Junij
    Maj
    April
    Marec
    Februar
    Januar
2010
    December
    November
    Oktober
    September
    Avgust
    Julij
    Junij
    Maj
    April
    Marec
    Februar
    Januar
2009
    December
    November
    Oktober